Hlavní obsah

Krádeže kryptoměn loni vzrostly o 400 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Hodnota kryptoměn, které byly ukradeny z příslušných burz a vylákány od investorů v loňském roce, vzrostla o více než 400 procent na zhruba 1,7 miliardy dolarů (38,4 miliardy Kč). Ve své zprávě to uvedla americká společnost CipherTrace, která se specializuje na bezpečnost v kybernetickém prostoru.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z výše uvedené 1,7 miliardy dolarů byly digitální měny za 950 milionů dolarů zcizeny z kryptoměnových trhů a infrastrukturních služeb, jako jsou digitální peněženky. V porovnání s rokem 2017 to je nárůst o téměř 260 procent. Případy krádeží z burz připadají z 58 procent na Japonsko a Jižní Koreu.

Vzhledem k propadu cen digitálních měn v loňském roce data o krádežích řadu pozorovatelů překvapila. Tržní kapitalizace více než 1600 digitálních měn letos v lednu činila 112 miliard dolarů, což je proti vrcholu dosaženého před rokem propad o více než 80 procent.

Kromě těchto krádeží průzkum také zjistil, že investoři a uživatelé kryptoměnových burz přišli o digitální měny v hodnotě zhruba 725 milionů dolarů kvůli podvodným primárním nabídkám mincí (ICO), pyramidovým podvodům a jiným falešným aktivitám. V roce 2017 bylo takto zcizeno jen asi 56 milionů dolarů.

„Tato čísla představují pouze kořist z kriminality, kterou CipherTrace může potvrdit. Nemůžeme pochybovat o tom, že skutečný počet ztrát kryptoměnových aktiv je mnohem větší,“ uvádí se ve zprávě společnosti.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám