Hlavní obsah

Koronavirus výrazně zvýšil poptávku po službách datacenter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Epidemie koronaviru zvýšila poptávku po službách datových center o několik desítek procent, táhly ji zejména internetové obchody. Navyšování kapacity datových úložišť komplikovaly výpadky v dodávkách serverů a dalšího hardwaru. Vyplývá to z informací provozovatelů datových center.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Koronavirová krize se nejvíce projevila na e-commerce sektoru, který ve většině oblastí rostl o desítky procent. U některých segmentů, jako jsou například on-line lékárny, šlo dokonce o stovky procent. Pro hostingové služby toto znamenalo razantní zvýšení poptávky po navýšení výkonu serverové infrastruktury, tedy přidávání serverů či jejich upgrade,“ uvedl Damir Špoljarič ze společnosti VSHosting.

Spotřebitelé začali podle ředitele IDC Softwarehouse Karla Diviše využívat on-line obchody kvůli uzavřeným kamenným pobočkám, což pro provozovatele datacenter v množství práce představovalo druhou vánoční sezonu. „Situace také urychlila rozhodování u klientů, kteří měli připravené on-line projekty a doposud váhali, jestli už nastal čas, kdy je spustit,“ doplnil.

Koronavirus hraje Microsoftu do karet, příjmy podniku překonaly očekávání

Koronavirus

Podle ředitele společnosti Algotech Františka Zemana současná situace ukázala, jak výhodné je mít data a aplikace dostupné kdykoliv a odkudkoliv. Budovat v každé firmě bezpečný vzdálený přístup není podle něj ekonomicky výhodné a s ohledem na složitosti problematiky často ani bezpečné. Kvůli kompromisům pak dochází k oslabení zabezpečení lokální infrastruktury a častějším kybernetickým útokům na firemní prostředí, dodal.

„Kapacity navyšujeme průběžně, vždy máme bezpečnou rezervu výkonu z pohledu růstu i zastupitelnosti systémů. Letošní rok je z tohoto pohledu zatím velmi progresivní. Díky podpoře výrobce můžeme růst postupně formou měsíčních nákladů bez velkých investičních skoků. Trend však ukazuje, že spotřeba může být vyšší i o více než 30 procent,“ řekl.

Výpadky v dodávkách hardwaru kvůli uzavřeným továrnám během epidemie řešila společnost VSHosting, která poskytuje infrastrukturu více než polovině tuzemských e-shopů, z vlastních zásob. Ty se pohybují kolem 100 serverů a dalších komponentů. „Některým klientům jsme navyšovali kapacitu infrastruktury i o 100 procent. Většinou však šlo o nižší desítky procent,“ podotkl Spoljarič.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související témata:

Související články

Moderní hry fungují i na pomalých PC

Ještě před pár lety platilo, že hráči potřebují extrémně výkonné počítačové sestavy. Příchod cloudového hraní ale mnohé změnil, díky tomu fungují i moderní hry...

Výběr článků

Načítám