Hlavní obsah

Kontrolní orgán Facebooku podpořil zablokování Trumpa, případ ale neuzavřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Lednové rozhodnutí odstřihnout tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa od jeho účtů na Facebooku a Instagramu bylo správné. Rozhodl o tom ve středu kontrolní orgán společnosti Facebook, který posuzuje vybrané případy regulace obsahu na platformách. Tzv. Dozorčí panel ovšem zároveň vyjádřil nesouhlas s „neurčitým a nestandardizovaným trestem v podobě vyloučení na dobu neurčitou” a žádá proto po Facebooku nové přezkoumání věci.

Foto: Octavio Jones, Reuters

Donald Trump

Článek

Kalifornská společnost před čtyřmi měsíci účty končícího šéfa Bílého domu zablokovala kvůli jeho vyjádřením souvisejícím s vpádem jeho příznivců do sídla amerického Kongresu. Nejdříve odstranila vybraný obsah a krátce nato oznámila, že Trump na dobu neurčitou ztratí kontrolu nad svými účty. Zásah zdůvodnila tím, že hlava státu svými aktivitami přispívala k riziku násilností.

Dozorčí panel souhlasil, že příspěvky tehdejšího prezidenta ze 6. ledna „vážně” porušily uživatelské zásady. Trump prý překročil pravidla proti podpoře či oslavování násilí, když účastníkům nepokojů v Kapitolu vzkázal: „Milujeme vás. Jste velmi výjimeční”. V jiném příspěvku je označil za „skvělé vlastence”, což je podle středečního verdiktu také v rozporu se zásadami.

„Nebylo ovšem správné, že Facebook uvalil neurčitý a nestandardizovaný trest v podobě vyloučení na dobu neurčitou. Normální postihy Facebooku zahrnují odstranění nepovoleného obsahu, uvalení časově ohraničené blokace nebo trvalé vyřazení stránky a účtu z provozu,” uvádí kontrolní rada složená z 19 akademiků či bývalých politiků a novinářů. Facebook podle rozhodnutí musí do půl roku dokončit přezkum případu s cílem stanovit „přiměřenou odpověď”.

Žádná sociální síť, Trump spustil web se svými myšlenkami

Internet a PC

Trump má vlastní web

Sociální sítě si nebraly s Trumpem na konci jeho působení vůbec žádné servítky, nemilosrdně blokovaly všechny jeho účty. Bývalý americký prezident v reakci na to ukázal tento týden vlastní webový projekt. Ten připomíná blog – obsahuje krátké příspěvky, podobné zápiskům na Twitteru. Tím, že jsou příspěvky na jeho vlastních stránkách, nemůže je ale nikdo mazat ani blokovat, což se mu na sociálních sítích pravidelně stávalo.

Lidé mohou všechny jeho myšlenky sdílet dál na Facebooku i Twitteru, případně jednotlivé příspěvky označit srdíčkem, když se jim líbí. Na stránkách je navíc i obchod, ve kterém se prodávají předměty na podporu exprezidenta – hrníčky, brčka, trička, kšiltovky či rohožky.

Foto: repro donaldjtrump.com

Webové stránky exprezidenta Donalda Trumpa

Reklama

Související články

Hacker uhádl Trumpovo heslo. Potrestán nebude

Nizozemská prokuratura našla hackera, který uhádl heslo twitterového účtu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Potrestat ho ale nehodlá, neboť se podle ní...

Sociální sítě zablokovaly Trumpovi účet

Sociální síť Twitter přistoupila k nevídané věci, zablokovala účet americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Zákaz dostal na 12 hodin s varováním, že se může...

Výběr článků

Načítám