Hlavní obsah

Kim Dotcom se omluvil uživatelům za potíže nového serveru Mega

Wellington

Zakladatel někdejšího největšího serveru pro sdílení dat na internetu Megaupload, který vystupuje pod pseudonymem Kim Dotcom, se uživatelům omluvil za problémy, které má od nedělního spuštění jeho nový server Mega. Označil je za "potíže růstu" s tím, že jeho server zaplavila masivní celosvětová vlna zájmu, napsala agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Kim Dotcom

Článek

Nový server nabízející obdobné služby jako jeho předchůdce začal fungovat přesně rok a den poté, co byl provoz Megauploadu zablokován a sám Dotcom, jehož původní jméno je Kim Schmitz, zatčen novozélandskou policií. Od propuštění na kauci žije německý rodák na svobodě na Novém Zélandu, kde má od roku 2010 trvalé povolení k pobytu.

Foto: mega.co.nz

Nové Mega

Díky nově nastaveným pravidlům užívání serveru má být jeho zřizovatel právně nenapadnutelný. Spuštění nového serveru bylo vzdorným gestem vůči Spojeným státům, které usilují o vydání Dotcoma z Nového Zélandu kvůli obvinění z rozsáhlého online pirátství. Podle Dotcoma nový server během prvních 14 hodin provozu nasbíral půl miliónu registrací a hned první den překonal hranici miliónu uživatelů.

Právě vysoký zájem je podle Dotcoma příčinou technických potíží, které první dny provoz serveru provázely. "Masivní celosvětový zájem kolem spuštění Mega je jednoduše moc velký na našeho nováčka. Omlouvám se za špatnou kvalitu služeb," napsal Dotcom na sociální síti Twitter.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Jeho tým prý vytrvale pracuje na nápravě chyb a služba by měla normálně fungovat během 48 hodin. Kolik uživatelů mezitím přibylo, Dotcom odmítl sdělit. "Kdybych vám řekl, kolik zaregistrovaných od spuštění máme, tak byste tomu nevěřili. Já tomu taky nemůžu uvěřit. Proto vám to neřeknu," prohlásil.

Server Megaupload byl jedním z 15 nejnavštěvovanějších serverů na světě. Kvůli tomu, že porušoval zákony o ochraně duševního vlastnictví, jej americká justice nechala zavřít. Provozovatelé touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč). Schmitzovi právníci americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání odmítají. [celá zpráva]

Nová hudební služba

Dotcom chystá také spuštění nové služby Megabox, která by měla podle jeho vize zcela změnit hudební byznys. Autoři totiž budou moci posluchačům nabídnout hudbu přímo, bez hudebních vydavatelství. Jednoduše ji budou distribuovat prostřednictvím nové služby a sami si nechají 90 % zisku, zbytek by měl jít do kapes zakladatele Megauploadu.

Foto: Kim Dotcom

Podobu služby Megabox zveřejnil Kim Dotcom na Instagramu

Tento způsob distribuce by se měl podle něj pozitivně promítnout i do koncových cen pro zákazníky. Žádné konkrétní příklady a další informace o projektu ale zatím nejsou známy. Jisté tak ani není, kdy přesně by měla být služba spuštěna. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám