Hlavní obsah

Když je na mazání už pozdě. Mladí jsou na sociálních sítích lehkovážní

Na sociálních sítích tráví řada uživatelů i několik hodin denně. Mladší uživatelé si ale málokdy uvědomují, jaké následky může mít zveřejňování různých informací na síti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Drtivá většina jedinců z generace Z, tedy uživatelé narození od poloviny 90. let do roku 2012, chtěla v loňském roce trvale smazat nějaký svůj příspěvek. Vyplývá to z celoevropského průzkumu antivirové společnosti Kaspersky mezi lidmi ve věku od 16 let.

Prakticky na jakékoliv sociální síti je možné svoje příspěvky mazat. Někteří uživatelé si ale patrně neuvědomují, že jakmile je už jednou nějaká informace na síti, žije si často již vlastním životem – a je jedno, zda jde o text, video nebo fotku.

Sexting, šikana či kyberstalking. Děti jsou na internetu lovná zvěř

Bezpečnost

Není totiž nic jednoduššího než vytvořit kopii takového příspěvku, který následně může již kdokoliv šířit i bez našeho vědomí. A že se škodolibost nevyhýbá ani některým našim přátelům, patrně není potřeba zdůrazňovat.

To je asi i důvod, proč 82 % dotázaných Evropanů mladších 21 let chtělo v loňském roce smazat trvale nějaký příspěvek ze svého profilu na sociální síti. Alarmující je také zjištění, že naprostá většina (81 %) osob ve věku 16 až 21 let se mylně domnívá, že má plnou kontrolu nad tím, co mohou ze své online přítomnosti trvale vymazat.

Komplikace v práci

Příspěvky na sociálních sítích mohou samozřejmě ovlivnit také pracovní pohovory, přesto je dojem vytvořený na základě projevu v on-line prostředí pro mnoho lidí problém.

„Celkem 42 % uživatelů tvrdí, že je jejich profily na sociálních sítích nereprezentují autenticky. Dalších 48 % uvádí, že ostatní by si o nich mohli udělat špatnou představu, pokud by čerpali z historie internetových vyhledávačů a sociálních sítí,“ řekl David Emm, hlavní bezpečnostní analytik globálního výzkumného a analytického týmu (GReAT) společnosti Kaspersky.

„Podle 38 % dotázaných jsou z hlediska budoucí pracovní kariéry nebo vztahů nejškodlivější příspěvky, které uráží lidi se zdravotním postižením. Přibližně každý třetí respondent (34 %) zároveň uvedl, že jejich vyhlídky na lepší pracovní zařazení by mohlo negativně ovlivnit sdílení příspěvků zaměřených proti očkování nebo používání výrazů zaměřených proti transsexuálům (32 %),“ doplnil Emm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám