Hlavní obsah

Kde hledat na internetu daně

Novinky, Ladislav Bittner

Již jen pár týdnů nás dělí od front na finančních úřadech, neboť 31. březen je posledním dnem, kdy je možné odevzdat daňové přiznání. Na internetu najdete mnoho informací, které vám s jeho vyplněním pomohou. Internet v případě potřeby dokonce najde daňového poradce a vaše přiznání tak bude moci být o tři měsíce odloženo.

Foto: hc-vsetin.cz

Vsetínské logo

Článek

Na stránkách Ministerstva informatiky České republiky (www.micr.cz) se dozvíme, že podávat přiznání k dani z příjmu fyzických a právnických osob elektronickou formou bude možné nejdříve v roce 2004. Podle ministra Vladimíra Mlynáře je zatím problém, jak převést různé přílohy, například přiznání o příjmech manželky, do elektronické podoby (na druhou stranu ale musíme Ministerstvu informatiky připsat kladné body za možnost podávat elektronickou cestou přiznání k dani z přidané hodnoty již od března letošního roku).

Daně z přidané hodnoty (DPH) sice tvoří pro stát jeden z největších zdrojů příjmů, ale daně z příjmu fyzických osob jsou zase oblíbeným zdrojem debat mezi lidem zaměstnaneckým a lehce podnikajícím. Příjmy občanů totiž mohou být ze závislé činnosti a funkčních požitků (především mzdy a platy), z kapitálového majetku (dividendy, úroky z vkladů na účtech apod), z pronájmů nemovitostí a ostatní (příležitostné příjmy, výhry v loteriích, příjmy z prodeje apod.).

Řádné daňové přiznání je nutno podat nejpozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období (v našem případě právě do konce března). Daňové přiznání dokonce v jistých případech nemusíte podávat vůbec. Například tehdy, nepřekročili-li vaše příjmy 10 000 Kč a nebo v případě, kdy u svého zaměstnavatele podepíšete Prohlášení k dani a příjmy z ostatních činností podléhající dani z příjmu nepřevyšují 4 000 Kč.

Výše uvedené informace jsou obsaženy v zákoně č. 586/1992 Sb. ze dne 20. listopadu 1992. Zmíněný zákon si nemusíte běžet koupit do nejbližší trafiky, neboť jeho plné znění najdete na Internetu. Jedním z míst, kam se pro něj můžete vypravit, je web epravo (www.epravo.cz), odkud si zákon můžete stáhnout v souboru PDF nebo si jej přečtěte přímo na příslušné stránce.

Texty zákonů nepatří zrovna mezi zábavnou literaturu, a pokud nejste absolventy právnické fakulty, jistě dáte raději přednost "přežvýkaným" textům, které pro nás připravují též autoři finančních magazínů. Jedním z nejlepších je v tomto směru magazín Měšec (www.mesec.cz), který daňové problematice věnuje samostatnou přílohu Daň z příjmů, ve které mimo jiné najdete i podrobný návod, jak si poradit s vyplněním daňového přiznání. 

Odborné články s daňovou problematikou vycházejí také na serveru Sagit (www.sagit.cz). Vyplatí se však tyto stránky navštěvovat pravidelně, neboť čtrnáct dní po uveřejnění je článek přesunut do archívu a pro jeho přečtení je již třeba zaplatit. K tomuto účelu je nutno zakoupit Virtuální přístupovou kartu s různými hodnotami impulsů. Pro představu - přečtení jednoho odborného článku vyjde zhruba na pětikorunu. Naopak úplně zdarma jsou nabízeny všechny informace na webu Daně účetnictví (www.du.cz). Jedinou podmínkou je registrace, při které musíte poskytnout některé vaše osobní údaje.

Zdarma jsou též informace, které doputují do vaší emailové schránky z elektronické Účetní a daňové konference (www.pandora.cz/conference/uct_dane). Na výše uvedené adrese najdete informace, jak se do této emailové konference přihlásit a jak položit dotaz všem účastníkům v konferenci přihlášeným.

Vybaveni teoretickými poznatky se konečně můžete pustit do vyplňování daňového přiznání. Základem je pochopitelně mít k dispozici příslušný formulář, pro který si zajděte třeba na stránky magazínu Finance (www.finance.cz). Mezi připravenými daňovými formuláři najdete i Přiznání k dani z příjmu fyzických osob ve formátu XLS (excelovská tabulka) spolu s Pokyny k vyplnění.

Pokud jste přesto nakonec zjistili, že je vyplnění kolonek daňového formuláře nad vaše síly a hledáte někoho fundovanějšího, zkuste se po takovém člověku poohlédnout na stránkách Komory daňových poradců (www.kdpcr.cz) sdružující všechny daňové poradce. Prostřednictvím vyhledávacího formuláře na zmíněném webu si můžete najít daňového poradce splňujícího vaše představy.

Kromě místa jeho působnosti můžete vybírat podle specializace (daň z příjmů, daň z přidané hodnoty, jednoduché účetnictví, podvojné účetnictví apod.), oborů činnosti (auditor, daňový expert, likvidátor, makléř apod.) a případně i jazykových znalostí. Přenechání starosti s vyplněním přiznání daňovému poradci je mimochodem způsob, jak se vyhnout březnovým frontám. V tomto případě si totiž na vaše daňové přiznání berní úředník počká až do konce června.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na Internetu knihy - I

Internet může být nejen dobrým pomocníkem při výběru knihy, ale díky nákupu ve virtuálních knihkupectvích můžeme ušetřit čas i peníze a navíc se dostaneme...

Kde hledat na Internetu knihy - II

I na tuzemském Internetu najdeme spoustu stránek nabízejících za mírný poplatek ke stažení knihy v elektronické podobě a díla některých renomovaných autorů...

Kde hledat na Internetu lyžování

Jaro sice již klepe na dveře, ale lyžařská sezóna ještě neskončila. Internet je stále připraven nabídnout informace o aktuální hodnotě sněhové pokrývky,...

Výběr článků

Načítám