Hlavní obsah

Kde hledat na Internetu lyžování

Novinky, Ladislav Bittner

Jaro sice již klepe na dveře, ale lyžařská sezóna ještě neskončila. Internet je stále připraven nabídnout informace o aktuální hodnotě sněhové pokrývky, sportovních (ne)úspěších našich lyžařů a nezapomíná ani na nové adepty lyžařského umění.

Foto: Hynek Mojžíš

Elektronická aukce na pronájem nebytového prostoru ve Smetanových sadech bude zahájena 4. dubna v 9 hodin.

Článek

I pro zatvrzelé odpůrce lyžování jistě není tajemstvím, že zimní sporty jsou závislé na sněhu. O sněhu samotném však znalostmi neoplývají ani mnozí lyžaři. Zkuste se některých zeptat třeba ve frontě na vlek. Většinou se dozvíte, že sníh je bílý, studí a nikdy ho není dost. Pokud nechcete oslňovat pouze ladnými pohyby na sjezdovce, ale chcete na své okolí zapůsobit i jako sečtělí lyžaři, přečtěte si pojednání Jak vzniká sníh na webu SkiNet (www.skinet.cz).

Příprava před první horskou expedicí se pochopitelně nemůže omezit pouze na znalosti velikosti sněhových vloček, termínu Sněžná čára nebo příčin lavin. Nemusíte ani vědět o tom, že v roce 1865 vydal norský generál Werheland první lyžařskou příručku a o několik let později založil závodník Norheim z Kristianie tzv. Norskou školu lyžování.

Základem by však mělo být alespoň částečné povědomí o lyžařské výzbroji a výstroji, údržbě a mazání lyží a teoretické zvládnutí techniky pohybu na lyžích. Vaším virtuálním lyžařským instruktorem se tak může stát speciál Tiscali Zima 2002-2003 (zima.tiscali.cz). Spoustu otázek ohledně lyžařské techniky a s tím související výbavy vám pomůže zodpovědět i web Svět carvingu (www.carv.cz). Carvingové lyže jsou totiž dnes velmi populární, neboť jejich výhodou je jednodušší a rychlejší výuka a snadnost ovládání.

Pryč jsou ty doby, kdy jste museli telefonovat do lyžařského střediska v touze po informacích, kolik je tam sněhu, jaké je počasí a zda vůbec mají volný pokoj. Díky Internetu jsou tyto informace od vás vzdáleny jen několik kliknutí. Začít s hledáním informací o výšce sněhové pokrývky a aktuálním počasí můžete na serveru HolidayInfo (www.holidayinfo.cz) pyšnícím se podtitulem "Oficiální informační server českých hor".

U každého horského střediska zde též najdete například podrobné informace o lanovkách a vlecích, kde kromě samotného názvu vleku nechybí ani informace o délce vleku nebo o počtu lidí, které je schopno zařízení přepravit za hodinu.

U sjezdových tratí zase nechybí informace o jejich obtížnosti, délce či převýšení. Podobné informace jsou připraveny i pro milovníky běžeckých lyží. O vaší volbě lyžařského střediska nakonec může rozhodnout pohled skrze oko webových kamer, které aktuální obrázky z jednotlivých lokalit poskytují serveru každou hodinu (samozřejmě jen přes den).

A že vás pohled na tuzemské hory neuspokojuje? Tak se podívejte na stránku SnowEye (www.snoweye.com), kde na vás čekají online obrázky z obrovského množství webových kamer rozmístěných po horách celého světa. Nejvíce těchto kamer nabízí server z evropských horských středisek, ale podívat se můžete kupříkladu i do hor amerických, kanadských nebo argentinských.

Pokud chcete na horách strávit více než jeden den, budete potřebovat ubytování. Právě pro tyto potřeby je připravena databáze ubytovacích zařízení na webu České hory (www.ceske-hory.cz). Nejedná se jen o jejich strohý seznam, ale u každého hotelu či penzionu najdete kromě základních informací o poloze objektu také jeho fotografie a ceny za ubytování, přičemž máte možnost si pokoj rezervovat online. Třešničkou na dortu je pak aktuální zimní zpravodajství z jednotlivých lyžařských středisek.

Nechcete-li riskovat zlomeninu, fronty na vlecích či zácpy na silnicích, staňte se pasivním divákem sledujícím zápolení aktivních lyžařů. Začít můžete na webu Svazu lyžařů České republiky (www.slcr.cz) nabízejícím komplexní informační servis o proběhlých i chystaných závodech . Na své si přijdou nejen fanoušci sjezdového lyžování, ale i příznivci běhů a skoků na lyžích nebo dokonce lyžování na trávě.

Ve startovním poli se v poslední době neztrácejí ani čeští lyžaři, čehož čerstvým příkladem je titul mistra světa v závodě na 50 kilometrů volnou technikou, který před pár dny získal v italském Val di Fiemme český běžec na lyžích Martin Koukal. Pokud vás zajímá, co v životě čtyřiadvacetiletého rodáka z Nového Města na Moravě předcházelo tomuto úspěchu, podívejte se na jeho osobní webovou prezentaci.

Ještě většího úspěchu dosáhl akrobatický lyžař Aleš Valenta, jemuž vydařený skok na loňských olympijských hrách v Salt Lake City přinesl nehynoucí slávu. Ani po roce od olympijského zlata si nemůže stěžovat na nezájem veřejnosti o svou osobu, a pokud se i vy řadíte mezi jeho obdivovatele, neměli byste si nechat ujít možnost stáhnout si originální šetřič nebo tapetu z webu našeho zatím posledního olympijského vítěze.

Ne každému se poštěstí dosáhnout vrcholu jako dva výše uvedení lyžaři, ale ani my ostatní se nemusíme připravit o radost ze závodění. Letošní Jizerskou padesátku (www.jiz50.cz) sice nestihneme, ale díky Internetu se můžeme začít připravovat na příští ročník již dnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Kde hledat na Internetu knihy - I

Internet může být nejen dobrým pomocníkem při výběru knihy, ale díky nákupu ve virtuálních knihkupectvích můžeme ušetřit čas i peníze a navíc se dostaneme...

Kde hledat na Internetu knihy - II

I na tuzemském Internetu najdeme spoustu stránek nabízejících za mírný poplatek ke stažení knihy v elektronické podobě a díla některých renomovaných autorů...

Výběr článků

Načítám