Hlavní obsah

IT pracovníci jsou luxus, stále více firem se spoléhá na outsourcing

– Plzeň

Podniky do 300 zaměstnanců v Plzeňském kraji i jinde v ČR už poslední rok stále častěji nespoléhají na vlastní IT odborníky, kteří obsluhují informační a komunikační technologie. Místo kmenových lidí si najímají externí firmy, které jsou podle nich levnější a mají širší odborný záběr včetně bezpečnosti dat i obrany proti hackerům. Většina středních i menších firem už si tyto práce zajišťuje zvenčí, řekl ČTK personální kouč několika firem v Plzni a Praze Marcel Mourek. Dodavatelé služeb pociťují vyšší poptávku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jak lidé odešli na home office, tak řada firem začala propouštět vlastní ajťáky, protože ti si v této době, která na ně klade větší nároky, často vystačí s tím, že říkají: to nejde,” uvedl. Fungovat budou podle Mourka stále ve velkých firmách typu ČEZ a v bankách anebo tam, kde je vlastník či manažer odborník i na IT.

„Můžu potvrdit, že nás daleko méně stojí outsourcování IT služeb, než když jsme měli vlastní zaměstnance,” řekl Petr Vicenda, ředitel plzeňské firmy Saferoad z Líní u Plzně, která dodává a montuje dopravní značení a bezpečnostní systémy.

„Na úložiště dat už používáme externí společnosti,” řekl Lubomír Kuchynka, ředitel firmy AC Heating, jednoho z největších dodavatelů tepelných čerpadel v ČR.

Pokud podle Tomáše Moravce z krajské pobočky úřadu práce přijde IT odborník o práci, sežene novou tak rychle, že ani nepřijde do evidence. „Kvalitní IT pracovníky shánějí firmy pořád,” řekl. Podle analytiků práce záleží ale také na jeho šikovnosti a specializaci, protože IT už je dnes široký pojem a různých zaměření jsou desítky.

IT expertů je stále nedostatek, specialisté chtějí 100tisícové platy

Internet a PC

„Firmy k tomu postupně dospívají. Je to dané dobou a covid to ještě více uspíšil. Outsourcing to vždycky zvládá levněji,” řekl Jakub Škácha, šéf firmy SvětIT. Externí tým podle něj nabídne lepší odbornost i komplexní přehled než interní pracovník. U firem do 300 lidí podle Škáchy nemá smysl, aby živily vlastní IT pracovníky, externí smlouvou si lépe vyjasní podmínky a stanoví vysoké pokuty.

„Portfolio služeb, které musí IT pracovník ve firmě zajistit, stále roste. Souvisí to s přechodem společnosti na cloud, se sdílením dat. Je mnohem větší riziko kybernetického útoku. Data jsou mnohem cennější. Už pár let tu máme GDPR,” uvedl Luděk Sefzig z Centra kybernetické bezpečnosti, nezávislého sdružení ICT odborníků. Pokud podle něj dojde k útoku, což se teď často děje, tak firmy hledají specialisty, kteří s tím mají zkušenosti.

Podle Škáchy se dnes 90 procent věcí nechá řešit a často se řeší vzdáleně. „Technik se zeptá na problém, hned se k firmě připojuje a vidí jejich monitor a ovládá klávesnici,” uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám