Hlavní obsah

Instagram používá v Česku už 2,9 milionu lidí

Praha

Počet tuzemských uživatelů sociální sítě Instagram se za poslední rok zvýšil o 400 000 na 2,9 milionu. Jde tak o nejdynamičtěji rostoucí síť. Nejpopulárnější je mezi uživateli ve věku od 15 do 29 let. Ti na této síti tráví nejvíce času a jsou také nejaktivnějšími přispěvateli. Vyplývá to z údajů agentury Ami Digital. Instagram slaví 11. výročí od svého spuštění.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejvíce uživatelů v Česku má stále Facebook s 6,5 milionu registrací a YouTube s 5,2 milionu. Nejpopulárnějším formátem na Instagramu zůstávají Stories, tedy příběhy, které umožňují uživatelům nahrát obsah dostupný pouze 24 hodin. Popularita Instagramu a Stories jde ruku v ruce s rostoucím trendem využívání mobilních telefonů pro sledování sociálních sítí.

„Všechny sítě se už telefonům minimálně přizpůsobily, ale pro Instagram jsou klíčové, kvůli jeho účelu zaznamenávat a sdílet obsah tady a teď. Ve srovnání s Facebookem, na kterém obecně frekvence příspěvků klesá, na Instagram jeho uživatelé přispívají poslední tři roky stále stejně aktivně,” uvedla Kateřina Marešová z AMI Digital.

Instagram pozastaví vývoj verze pro děti do 13 let

Software

Instagram a Facebook mají stejného majitele, a i proto se snaží od sebe sítě odlišit. Nejjednodušším nástrojem je zavádění nových formátů, které postupem času jasně definují charakteristiku sítí. „Facebook se stylizuje do masového média, kde bychom měli najít úplně vše, od nákupů po seznamku, nemá ale už tak velkou ambici být zábavnou platformou s cool faktorem pro mladou generaci. Oproti tomu Instagram často přichází s novými formáty orientovanými na kreativní tvorbu a zábavu, čímž mladou generaci přitahuje,” podotkla Marešová.

První příčku mezi nejúspěšnějšími profily na Instagramu v Česku si stále drží Petr Čech s 2,1 milionu sledujících, následuje Leoš Mareš s 1,1 milionu. Bývalý poslanec Dominik Feri si přes mírný pokles kvůli nedávné kauze drží 993 000 sledujících, následují influenceři Jirka Král (920 000) a Anna Šulcová (867 000).

Instagram měl původně sloužit jako aplikace na sdílení whiskey a bourbonu. Celosvětově má 1,3 miliardy uživatelů.

Čtyři nejzávažnější zjištění o tom, jak funguje Facebook

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám