Hlavní obsah

Hrej a neplať 8/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Je tu středa a s ní i seriál o hrách zdarma - Hrej a neplať. Tentokrát uvnitř článku najdete originální strategii, povedenou mlátičku a jednu textovou hru. Bavte se dobře!

Článek

Liquid War

Akční hry nikdy nevynikaly svojí originalitou. A proto obzvláště překvapí nějaká, kterou jsem za svůj krátký život neviděl už dvacetkrát v různých obměnách, a u které tudíž mohu vydržet více než pár minut, z nichž ještě většinu zabírá hledání zástupce UnInstall.

Jistě se tedy ptáte, v čem spočívá originalita "Tekuté války". Odpověď je zřejmá již z nadpisu - hlavním hrdinou zde není žádný voják jako obvykle a podivná hustá tekutina, jež se bezcílně přelévá po obrazovce. Ale abychom byli přesní, zase tak bezcílně ne. Ovládáte totiž jakési malé kolečko, přičemž zmíněná tekutina se vždy snaží zaujmout takovou pozici, aby kolečko bylo v jejím středu. Totéž provádí váš spoluhráč, ať už je řízen počítačem nebo jinou humanoidní bytostí (rozuměj: člověkem).

Jakmile se dvě různé kapaliny dostanou do kontaktu, začne jedna druhou vzájemně pohlcovat. Je těžké říci, čím se tento jev řídí, jestli jejich vzájemným poměrem nebo snahou téci, ale vše jistě pochopíte intuitivně sami. Samozřejmou snahou je pak zlikvidovat všechny oponenty jejich pohlcením.

Hry se může zúčastnit až šest hráčů v libovolném poměru člověk/počítač, za pochvalu rovněž stojí možnost hry po síti. Ovšem bodík dolů dostává hra za špatnou grafiku - i v nejvyšším rozlišením vypadá, jako by právě přicestovala z roku 1992. Takže přizvěte k počítači co nejvíce kamarádů, přidejte nějaké počítačem řízené protivníky a pusťte se do "tuhého tekutého boje".

DOWNLOAD, homepage, 1.7 MB, 8/10

BLADE

A máme tady další hru původem z Asie, u níž budete díky neschopnosti luštit znaky podobné rozsypanému čaji ochuzeni o bezesporu skvělý příběh v úvodu. Nedá se svítit, i já si musel nechat zajít chuť. Věnujme se tedy raději hře samotné.

Jedná se o mlátičku a název opět napovídá, že v ní bude mít hlavní roli čepel meče. Předpokládám, že každý už nějakou tu bitku zažil, anebo byl alespoň jejím svědkem (nemám na mysli reportéry fackující a bývalého ředitele), a tudíž můžeme od popisu hry přeskočit rovnou k ovládání. Namísto už vžitého YXC, zde ke slovu přijdou kurzorové klávesy pro pohyb a tlačítka na numpadu - konkrétně: 5 a 2 (vysoký a nízký útok) a 4 a 1 (vysoký a nízký blok).

Ovšem musím vás varovat, že hra s počítačem je docela obtížná a jeho poražení je otázkou delšího tréninku. Takže pokud máte po ruce kamaráda nebo kamarádku, které přijdou vhod klávesy W, A, S, D pro pohyb, H a Z(Y) pro bloky a U a J pro útok, přičtěte si nějaký ten bodík k dobru.

DOWNLOAD, 2.2 MB, 7/10

Hangman

A na závěr jedna velmi hloupá hra, tedy pokud neovládáte nějaký světový jazyk. Název totiž do třetice napovídá (dnes to bylo doopravdy nomen omen), že se jedná o Oběšence, hru, kterou zná každé malé dítě.

Máte za úkol hádat nějaké slovo a pokud se vám to nepodaří v zadaném počtu pokusů, smyčka se utáhne a oběšenec se houpe ve vzduchu. V tomto případě se jedná o populárního smolaře Kennyho ze South Parku. Hádat můžete nejenom anglická slovíčka, ale například i německá, holandská nebo dokonce latinská. Jenomže spousta z nich je velmi neobvyklých, takže padá možnost využít tuto hru jako didaktický nástroj.

DOWNLOAD, homepage, 2.1 MB, 2/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 4/2003

Dnešní výběr her bude určen spíše mladším pařanům, anebo spíše jejich rodičům. Mám tady totiž přichystány dvě plošinovky a jednu automatovou střílečku. Bavte...

Hrej a neplať 5/2003

Jako každou středu i dnes za vámi přicházím s přídělem tří nových her zdarma. Dnes jsem se podíval na zoubek jedné skvělé plošinovce ve stylu Abuse,...

Hrej a neplať 6/2003

A opět po týdnu se setkáváme u tří nových her zdarma. Dnešek se nese ve znamení druhých dílů, přičemž už jen jejich názvy mluví za sebe: Sven Bomwollen...

Výběr článků

Načítám