Hlavní obsah

Hrej a neplať 37/2004: Doom zadarmo!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes se na zoubek podíváme povedenému remaku legendárního Dooma, zajímavé hře s rajčaty ve stylu PacMana a modernizované verzi Hledání min. Bavte se dobře!

Foto: KÚ Karlovarského kraje

Vestavba lůžkového evakuačního výtahu je součástí postupné rekonstrukce zařízení, která byla zahájena již v roce 2012.

Článek

Doom 6666

Každému, kdo se jen trochu zajímá o svět počítačových her (a nejenom těch freewarových), nemohlo určitě ujít dlouhé ohlašování a nakonec i vydání jedné z nejočekávanějších her všech dob - Doom 3. Jeho předchozí dva díly jsou právem považovány za legendu nejenom 3D, ale počítačových her obecně, a proto se s napětím očekávalo, zda-li i třetí díl naplní toužebná očekávání.

My zde však nejsme od toho, abychom rozebírali, zda se mu to povedlo, nebo ne. Stačí se totiž podívat na jeho cenu v obchodech a hardwarové nároky, a hned je jasné, že Doom 3 do tohoto magazínu nepatří.

Ale aby vám to nebylo líto, našel jsem pro vás Doom 6666, což je jakýsi remake prvních dvou dílů a dá-li se to tak říci, je docela zdařilý. Nesnaží se totiž pouze tupě napodobit svůj vzor, ale bere si z něj pouze zbraně, nepřátele a báječnou pekelnickou atmosféru.

Co je však nutné vyzdvihnout, je velice povedený design úrovní. Zapomeňte na nudné, dlouhé a úmorné pobíhání bludištěm chodeb a hledání klíčů; autor se zřejmě inspiroval Half-Lifem, protože ve hře se neustále něco děje - tu padá strop, stoupá voda, světla zhasnou a vyhrnou se na vás monstra - zkrátka a dobře překvapení na každém rohu.

Takže co dodat na závěr? Pokud nepatříte k hrstce šťastlivců, kteří mají počítač, peníze a čas na to, aby mohli hrát Doom 3, pak rozhodně zkuste Doom 6666.

DOWNLOAD, 2.1 MB, 8/10

I Have No Tomatoes

Obsadit rajčata coby hlavní hrdiny počítačové hry je celkem originální nápad, škoda jen, že autoři tohoto poněkud neobvykle pojmenovaného freewarového titulu zůstali jen u něj. Jedná se totiž o klon PacMana, který je však docela příjemně hratelný a může vám ukrátit volnou chvíli.

Jako obvykle je základem všeho izometricky viděná herní plocha, na níž se nachází nějaké to menší bludiště, potom váš hrdina (žluté rajče) a samozřejmě i nepřátelé (ostatní rajčata s nožičkami).

Cílem všeho je pak pobíhat bludištěm a do nikoho nevrazit po celou dobu trvání časového limitu. A aby to nebylo tak nudné, nacházejí se na hrací ploše některá zpestření (například teleporty) nebo bonusy (bomby atd.). Navzdory tomu však hra I Have No Tomatoes dlouho nevydrží, a to i přesto, že je po vzhledové stránce nadprůměrně dobře zpracovaná.

DOWNLOAD, homepage, 8.5 MB, 5/10

Nonosweeper

Jistě určitě všichni znáte hru, která se díky tomu, že se instaluje společně s operačním systémem Windows, stala doslova nesmrtelnou legendou, stejně jako například Solitare. Mluvím o Hledání min, neboli Minesweeperu.

Jeho podstatou je hledat ve čtvercovém poli čtverečky, pod kterými se miny skrývají a pod kterými ne. Nejdříve musíte sáhnout naslepo a hádat, umístění min, pak můžete vyčíst více ze zobrazených čísel.

Nonosweeper pravidla poněkud modifikuje, a to tak, že vedle řádků a pod sloupci vidíte řady čísel, která označují v jakých posloupnostech se na nich miny vyskytují. Když pak trochu zapojíte mozek a budete mít i kus štěstí, rozkrytí celého pole není složité.

Stejně tak jako v Minesweeperu máte i zde na výběr ze tří obtížností lišících se od sebe zejména velikostí herní plochy a hustotou zaminování.

DOWNLOAD, homepage, 0.4 MB, 3/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 33/2004: Závodní díl

Málo častý žánr závodních her je v dnešním vydání zastoupen hned třemi exempláři. Setkáme se jak s propracovanými 3D závody, tak se starými dobrými autíčky...

Hrej a neplať 34/2004: Filmový díl

Hned dvě dnešní hry mají svůj námět ve slavných filmech. Najdete zde vesmírnou střílečku na motivy Hvězdných válek a plošinovku podle Jamese Bonda.

Výběr článků

Načítám