Hlavní obsah

Hráči videoher mají rychlejší reflexy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náruživí hráči videoher stráví spoustu času uzavřeni v místnosti před počítačem. Podle studie uveřejněné minulý týden časopisem Acta Psychologica však vnímají své prostředí mnohem rychleji než zbytek lidí, který hry nehraje.

Článek

Výzkumníci se zaměřili na uživatele, kteří se bavili hraním známé hry Grand Theft Auto (jedna z velice brutálních aplikací, ve které například autem vraždíte chodce) a legendární Super Mario (plošinová hra).

Studie prokázala, že aplikace, v nichž je třeba dávat velmi dobrý pozor na život svého avatara (avatar - člověk reprezentovaný virtuálním modelem) velice kladně přispívají ke schopnosti rychleji zjišťovat předměty v blízkém okolí.

"Mozek hráče není specializován na vyhledávání předmětů v jeho okolí, pouze je rychlejší," snažil se vysvětlit výsledky studie její autor psycholog Alan Castel.

Anketa
Přesvědčily vás závěry studie, že hraní počítačových simulací může být určitým přínosem pro mozek? Hlasujte v anketě uvedené pod článkem.

"Je možné, že hráči dokáží díky rychlejším reflexům zabránit i dopravní nehodě," myslí se Castel. Podle studie jsou totiž rozpoznávací schopnosti hráčů, kteří u akčních počítačových simulací stráví v průměru dvě hodiny denně, rychlejší asi o 100 milisekund než u normální populace.

Cílem je prokázat léčebné účinky her

Hlavní cílem Castelovy studie je prokázat, zda mohou být hry a jejich vliv na vizuální, ale i motorické procesy užitečné při léčení některých mozkových dysfunkcí, které nastanou například po mrtvici, nebo souvisí se ztrátou paměti v důsledku stáří.

"Moje studie ale nesoudí hry podle toho, zda jsou špatné a odsouzeníhodné nebo ne. Myslím si, že pro tyto závěry je potřeba hlubších rozborů," dodal Castel.

Anketa

Přesvědčily vás závěry studie, že hraní počítačových simulací může být určitým přínosem pro mozek?
Ano
94,6 %
Ne
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1661 čtenářů.

Grand Theft Auto

GTA stačila v době svého uvedení vzbudit mnoho kontroverzních postojů. Mezi úkoly, kterými jste pověřeni, patří krádeže automobilů, odstraňování nepohodlných osob, ale i třeba roznášení pizzy či vození lidí taxíkem. Možností je doslova nepřeberně. Bez vražd a zlodějny se ale GTA neobejde - závody s policisty jsou na denním pořádku. Grand Theft Auto byla loni oceněna titulem "Hra roku" (Video Game Awards, prosinec 2004). Tržby z jejího prodeje jsou jen na území USA odhadovány na několik miliard dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám