Hlavní obsah

HP oznámila průlom, vyrábí čipy pomocí nanotechnologie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Laboratoře společnosti Hewlett-Packard oznámily pokrok ve výrobě počítačových čipů. Díky nanotechnologii dokáží vytvořit specializovaná jádra, která jsou až osmkrát hustší, než bylo dosud možné.

Článek

Objev HP může znamenat pokrok ve výrobě počítačových mikročipů. Doba, kdy bude technologie HP nasazena ve firemní linii produktů, údajně není příliš vzdálena.

Nová technologie by mohla zasáhnout celé počítačové odvětví, uvedli zástupci firmy.

"Mnoho jejich výhod může být použito v nedaleké budoucnosti," řekl Stan Williams, šéf laboratoře HP, která se věnuje kvantové teorii. "Je dokonce možné, že se s prvním skutečným hardwarem, který bude vyrobený pomocí nanotechnologických postupů, setkáme do roka," dodal.

Moorův zákon, který předpokládá, že se hustota integrovaných obvodů zvedne každých 18 měsíců o dvojnásobek, má podle jeho tvůrce Gordona Moora do několika desítek let přestat platit.

"Velikost tranzistorů se rychle přibližuje velikosti atomů, což je bariéra, za kterou se nedostaneme - avšak máme ještě zhruba 10 až 20 let než se k ní dojdeme," sdělil Moore.

Výzkumníci z HP věří, že jejich objev platnost Moorova tvrzení prodlouží. Vědci zvěřejní podrobnosti týkající se jejich novátorského postupu při výrobě mikročipů 24. ledna v periodiku British Journal Nanotechnology.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám