Hlavní obsah

Holografický disk pojme 1,6 TB dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologie holografického záznamu společnosti InPhase má přinést nevšední miniaturizaci záznamových zařízení. Na jeden holografický disk bude možno uložit kolem 1,6 TB dat. První funkční vzorky představí firma v období od 18. do 21. dubna.

Článek

Prototyp holografického disku společnosti InPhase a Hitachi bude představen ve dnech 18. - 21.  dubna na konferenci NBA (National Association of Broadcasters) v Las Vegas.

Holo-disk uloží "pouze" 300 GB dat (asi 35 hodin videa ve vysokém rozlišení). Společnost nicméně do konce roku 2006 plánuje uvést celou rodinu médií s kapacitou do 1,6 TB.

Anketa
Využijete kapacitu 1,6 TB, kterou v roce 2006 nabídne jediný holo-disk? Hlasujte v anketě pod článkem.

"Dnes vidíme demonstraci další fáze digitálního ukládání dat. Prototyp firmy InPhase Tapestry předznamenává novou éru záznamu a současně holografickou technologii záznamu posouvá z vývojových laboratoří přímo ke koncovým zákazníkům," uvedl Nelson Diaz, prezident a výkonný ředitel InPhase Tapestry.

Zařízení ukládá data do společností patentovaného materiálu (tzv. Tapestry photopolymer), který je dovoluje jedenkrát zapsat. Záznamová vrstva je silná 1.5 mm a z každé strany ji obklopuje plastická hmota o průměru 13 cm. Průměrně přístupové doby se udávají na 200 ms.

Klíčovým investorem a vývojovým partnerem InPhase je společnost Hitachi Maxell. Holografický disk na podobném základě se snaží také uvést firmy Fuji a CMC Magnetics [celá zpráva]. 

Anketa

Využijete kapacitu 1,6TB, kterou v roce 2006 nabídne jediný holo-disk?
Je to zbytečné
5,6 %
Spíše ne
8,3 %
Spíše ano
10 %
Určitě ano
76,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 889 čtenářů.

Co je to jeden Pentabyte?

  • bit (b) nabývá hodnot 0 nebo 1, nejmenší jednotka informace
  • byte (B) aneb binary digits of eights obsahuje 8 bitů
  • kilobyte (kB) značí 1024 bytů - 2 na 10 bytů
  • megabyte (MB) pak 1024 kilobytů - 2 na 20 bytů
  • gigabyte (GB) je 1024 megabytů - 2 na 30 bytů
  • terabyte (TB) obsahuje 1024 gigabytů - 2 na 40 bytů
  • pentabyte (PB) obsahuje 1024 terabytů - 2 na 50 bytů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám