Hlavní obsah

Hollywood utrpí obrovské ztráty kvůli internetovému pirátství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERODAM

Hollywood utrpí v příštích letech obrovské ztráty kvůli internetovému pirátství. Prodej filmů po internetu dosáhne do roku 2010 zřejmě 800 milionů dolarů ročně. Mohl by ale představovat až 1,3 miliardy dolarů, kdyby nebylo ilegálního stahování filmů z webu, ukázala dnešní studie britské agentury Informa Media Group.

Foto: MP Praha
Článek

Ta odhaduje, že na 144 tisíc filmů denně z internetu protiprávně stáhnou uživatelé, kteří mají širokopásmové připojení, jež jim umožňuje rychlý přístup na síť. Pokud by polovina z těchto filmů byla prodána za výprodejovou cenu 3,50 dolaru, znamenalo by to, že jen letos Hollywood přijde na příjmech zhruba o 92 milionů dolarů, uvádí Informa.

Zatím se filmy přes internet prodávají obtížně, ať formou stažení nebo datového přenosu. To se ale během několika let změní. Do roku 2010 to bude velký byznys, píše agentura.

Hollywoodská studia budou na internetu prosperovat, ale piráti také, dodává. Počet uživatelů širokopásmového připojení se podle odhadů během sedmi let ztrojnásobí z nynějších 95 milionů. Hodnota ilegálně stažených filmů může do roku 2010 dosáhnout 460 milionů dolarů ročně.

Přes možnost stažení zůstane prodej pevných kopií, DVD a videonahrávek stále nejběžnějším způsobem prodeje filmů. V roce 2010 by měl dosáhnout 2,62 miliardy dolarů ročně, zatímco letos to bude 804 milionů dolarů, odhaduje Informa.

Reklama

Související články

Nokia N-Gage: herní šílenství začíná!

Nokia útočí s naprosto převratným přístrojem, který kombinuje mobil s herní konzolí. Čekají nás skutečné 3D hry na displejích mobilů. Cena okolo deset tisíc...

Výběr článků

Načítám