Hlavní obsah

Hardware 2006/10: Creative ZEN MicroPhoto je ten správný parťák

Novinky, Marek Schäferling

Je až neuvěřitelné, co dokáže jedna krabička velikosti buclatějšího, ale malého mobilního telefonu. ZEN micro photo je nejen skvělý přehrávač hudebních souborů, ale také rychlý přenosný disk, prohlížeč fotek, organizér a společník pro dlouhé i zábavné chvíle.

Článek

Creative vyrábí kromě známých zvukových karet a reproduktorů také velmi úspěšné MP3 přehrávače, a to hned několik řad. ZEN patří k té nejstarší a svou vyspělostí soupeří bok po boku s extrémně medializovaným Apple iPod.

Deset bratří

ZEN micro se vyrábí v deseti barevných provedeních. Na krabici jsou zobrazeny všechny, takže člověk může hned přemítat, jestli ten černý přeci jen nebyl hezčí... Nevadí, na zkoušku jsem dostal šedou variantu, která mě sice nijak neuchvátila, ale ani neurazila.

ZEN parádně padne do ruky a díky dobře umístěným a hlavně velkým ovládacím prvkům je manipulace s ním velmi snadná (pro leváky i praváky) - jediné tlačítko, které se nenachází na přední straně pod displejem je vypínač/zamykání umístěné shora u konektorů USB a jack. Tamtéž najdeme také mikrofonek.

Ovládacích tlačítek zepředu je celkem šest, ale i v tomto malém počtu bohatě stačí pro dosažení všech funkcí. Je zde Play/pause, posun vpřed a vzad, návrat u úroveň níž, tlačítko nabídky a posuvník/hlasitost. Tlačítka jsou dotyková nejspíš na principu indukce napětí, takže se nestane, že by ostatní předměty v kapse či batohu přepínaly na jiné album.

Skromný ale velkorysý

Samotný design je velmi čistý, naprosto účelový bez jakýchkoliv zbytečných kudrlinek. Jedině efektní podsvícení tlačítek a obvodu je malým bonusem, který je však  velmi vítaným zpestřením.

Velmi šikovné je vrchní tlačítko zapínání/zamykání, které v případě pohasnutí displeje a tlačítek vlivem buď uzamčení kláves nebo nepoužívání po určitou dobu začne modře svítit. Velmi lehce, ale dostatečně na to, aby bylo v noci vidět a pomohlo při odemykání přístroje. Zároveň indikuje zapnutí přístroje když není aktivní podsvícení barevného OLED displeje a kláves.

Do ruky pasuje opravdu skvěle, stejně jako do kapsy. Jediné malé minus je vyšší váha, kterou má na svědomí baterie (830mAh) malý pevný disk (8GB) a velmi bytelná konstrukce. Ve výsledku to proto není ani tak zápor jako spíš logický důsledek vycházející z podstaty přehrávače.

Vše začíná hudbou

Primární poslání ZENu je přehrávat hudbu. Umí formáty MP3, WMA a WAV, samozřejmě ve variabilním i konstantním datovém toku. K tomu potom přidává ještě podporu JPG a GIF obrázků a tím i různé vzhledy (skiny).

Otázka kvality přednesu hudby je spíš otázkou použitých sluchátek. Přibalené pecky vypadají sice opravdu vznešeně, jejich schopnosti již zato tak úžasné nejsou. Hrají dosti zaujatě na středy a ve velké míře ignorují basy a výšky. Použijeme-li sluchátka pořádná, výsledek je opravdu kvalitní zvuk se vším všudy i bez nutnosti použít jedné z mnohých voleb ekvalizéru.

Doplňkové funkce - to hlavní?

ZEN micro photo nedostal své jméno náhodou. Malý opravdu je a fotografie ukazuje s chutí. Nahrál jsem do něj tři adresáře fotografií pořízených z mého 5MPx fotoaparátu a těšil se, jak se zen bude dusit při jejich načítání. Chyba lávky! Valil jsem oči, jak rychle se vytvořily náhledy a listování samotnými fotografiemi probíhalo rychleji než na mém stolním počítači..

Displej má bohužel jen asi dva palce v úhlopříčce, takže jde spíš o nouzové řešení než o prezentační nástroj. Trošku mě zamrzelo, že nešlo poslouchat hudbu a zároveň prolézat fotografie.

Další vlastnosti vezmeme jen hopem. ZEN nabízí ještě kalendář, úkoly a kontakty. Nejde o nic jiného než data z poštovního klienta typu Outlook, která si můžete nechat synchronizovat do/z ZENu micro photo. Své úkoly a schůzky tak můžete mít pořád při ruce.

Pro pilné studenty zase Creative připravil funkci záznamníku a prohlížení textu písničky. Integrovaný mikrofon patří mezi ty kvalitnější a displej zase velmi dobře čitelný ze všech úhlů i za horších světelných podmínek.

Funguje i jako flash disk

Ačkoliv je pro jeho propojení s počítačem a plné využití potřeba speciální software, ZEN nabízí možnost naformátovat kus svého disku jako přenosné velkokapacitní zařízení mass storrage. Uživatel může zvolit velikosti v rozpětí 128MB až 2GB. Žádné ovladače potom nejsou potřeba a přenosová rychlost se vyšplhá na parádních 9 až 10MB/s.

Takto nahrané soubory však v přehrávači nelze přehrát. Kvůli tomu je zde ZEN MicroPhoto Media Explorer. Ten umožňuje správu písniček, playlistů, dat, ale i fotografií a kontaktů v přehrávači. Je velmi snadné jej používat a český návod jej popisuje velmi podrobně. Samotná komunikace s přehrávačem se potom bohužel odehrává v některém ze světových jazyků.

A co že jde uložit na 8GB místa? Na polovinu nahrajete přibližně 50 hudebních alb ve vysoké kvalitě, několik set fotografií a samozřejmě zůstane ještě místo na nějaká ta data a kontakty... Zkrátka hotový poklad v kapse!

Zkušenosti z praxe

Výdrž přehrávače je ošemetná věc. Mě vydržel na jedno nabití sloužit dva dny, kdy jsem jek pilně trápil a využíval. Celkem se odporoučel po nějakých dvanácti hodinách.

Ovládání má v základu velmi malou citlivost a doporučuju ji zvýšit. V menu (uživatelsky nastavitelném) je možné tak učinit ve třech krocích. Listování s vyšší senzitivitou je potom mnohem příjemnější a svižnější.

ZEN se dodává včetně líbivého bílého pouzdra (sáčku), který jej uchrání před poškrábáním. Do pouzdra se vejdou i přibalená sluchátka, takže je velmi šikézní. Body navrch dostává mrňous i za přiměřeně dlouhý USB kabel, kterým se zároveň nabíjí. Separátní nabíječku nehledejte, není tu.

Pokud se náhodou ZEN někdy při pokusech zasekl, stačilo jej resetovat vyndáním a vložením baterie. Poté fungoval spolehlivě dál. Kryt baterky jde odsunout velmi ztuha, což je zárukou jeho dlouhé životnosti. Stejný pocit jsem měl i z ostatních dílů.

Závěr

ZEN je přehrávač pro všechny, co rádi poslouchají na cestách MP3. Není přerostlý ani titěrný, těžký ani příliš lehoučký, křehký ani nerozbitný. ZEN micro photo je tak akorát, přehrávač s lidskou tváří a snadnou obsluhou. Kromě hudby a obrázků nabízí i něco víc, takže cena 7 500Kč s daní se zdá být adekvátní. Jen kdyby ta sluchátka byla o něco lepší...

Reklama

Výběr článků

Načítám