Hlavní obsah

Hardware 20/2006: Tři, čtyři...Redstar RS-502

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reproduktorů pro domácí kino a muziku k počítači je k dostání tolik, že není vůbec jednoduché si vybrat. Kdo však shání reproduktory ve "dřevě", výběr si značně ulehčí. Takových modelů je opravdu jen pár. Vlastně bych řekl, že jsou jen dva, z čehož první jsou nesmrtelné Genius Home Theater a druhé právě testované Redstar RS-502 (nástupce modelu 501).

Článek

Hned na začátku musím ospravedlnit svůj výrok o existenci pouhých dvou reproduktorových sestav 5.1 s dřevotřískovou ozvučnicí. Ano, jsou tu i značky jako Gembird či Teac, které nabízí něco podobného, ovšem prodejností na Genius HT prostě nemají. Redstar je proto tak trochu výjimka - světlá výjimka.

Dřevotříska nebo plast?

Většina reproduktorů k počítači využívá plastových ozvučnic. Kromě levných "chrchlátek" mezi nimi najdeme i opravdu kvalitní repro schopné reprodukovat hudbu na úrovni hi-fi či solidního domácího kina. Jejich cena se však pohybuje od šesti do deseti tisíc korun, a jsou tím pádem pro většinu českých domácností nedostupné.

Ovšem většina zasvěcených tvrdí, že z plastu dobrý zvuk nedostanete. A takovou představu podporují i zmíněné firmy Genius a Redstar. Genius jako první výrobce nabídl levné a výkonné 5.1 reproduktory k počítači "ve dřevě". Oproti plastovým jsou značně mohutnější, což jaksi dává falešný pocit mnohem lepšího zvuku. Důležitá je však cena, která je jaksi bezkonkurenční. Dnes model HT 5.1 stojí cca 2500 Kč včetně daně.

"Hátéčka" slavila neskutečný úspěch především proto, že umí hrát dostatečně hlasitě, ale plno kupců si stěžovalo na brum v subwooferu, mizerné (či žádné) prokreslení basů a vyšší šum. A právě v tu dobu přišel Redstar se svou verzí - Redstary RS-501.

RS-501 vypadají lépe než Genius HT, mají lepší ovládání než HT a hlavně hrají lépe než HT. Sluší se také dodat, že stojí víc než Geniusky - daly se koupit za přibližně 3800Kč s DPH. Jenže pořád hrají asi tak jako zmíněné plasty za osm tisíc, a tak dřevotříska vyhrává.

Nyní Redstar poslal sestavu RS-501 do penze a nahradil ji modelem 502 s upraveným subwooferem, který má trochu jinou stavbu. Nakolik to bylo dobré rozhodnutí se dočtete dále...

RS-502 - nejen pro uši

Málokteré reproduktory si vás získají tak rychle jako právě Redstar RS-502. Vypadají bytelně, velmi solidně a navíc vzbuzují dojem opravdu kvalitní práce. Lakování ve stylu třešně, odnímatelné průzvučné síťky a pěkně vypadající měniče reproduktorů si zkrátka zamilujete na první pohled.

Při zkoumání zblízka si dojem malinko zkazíte, když zjistíte, že některé šrouby jsou trošku nakřivo a rozhodně se nedoporučuji dloubat v útrobách subwooferu - některé spoje vypadají jak testovací vzorky z prvního ročníku průmyslovky. Proto Redstary budeme obdivovat jen zvenčí.

Subwoofer

Ohromný subwoofer má rozměr dvou počítačových skříní typu middletower vedle sebe. To je také důvod, proč se reproduktory dodávají rozdělené ve dvou bednách. Na jeho čele najdeme ovládací tlačítka hlasitosti, přepínání vstupů a displej s hodnotou hlasitosti. Na zadní straně potom potřebné konektory pro 5.1 a stereo, stejně jako konektory pěti satelitů. Vzadu je taktéž umístěn síťový vypínač.

Na boku, překrytý černou průzvučnou tkaninou, najdete reproduktor produkující basy. Ten je podporován basreflexovým otvorem na čele, do kterého bez problémů strčíte pěst. Při hlasitosti, které jsou Redstary schopny dosáhnout to není k zahození.

Satelity

Satelity jsou menší, ale v tomto případě jde o velmi relativní pojem. Rozměrů 272 x 381 x 487mm, kterými se pyšní hrombedna, se sice neblíží, na stole je pro ně však potřeba dost místa. Ostatně posuďte sami: satelity (4x) 147 x 227 x 214mm; centr (1x) 425 x 149 x 230mm.

Na každém satelitu najdeme středový a výškový měnič, které se velmi dobře doplňují. A protože i dobře vypadají, většinou z reproduktoru sundáte ochranou síťku.

Kdo by si chtěl satelity pověsit na stěnu, může. Vzadu mají kovové spony dostatečně bytelné, aby tu váhu unesly. Všechny satelity i s centrálním reproduktorem totiž váží 15kg!

Se zesilovačem v subwooferu je propojíte kabely, které jsou na jedné straně holé a zastrkují se do svorek na satelitech, na druhé straně mají konektor cinch. Kablíky jsou poněkud tenčí než by bylo pro tak výkonné repro dobré zvolit a navíc se ve svorkách při větším tahu lámou. Není proto od věci pořídit si jiné s větším průřezem.

Hlasitost a regulace

Hlasitost je možné nastavit jak hlavní společnou, tak pro každou součást zvlášť. Jde tedy ovlivnit hlasitost subwooferu, centru, předních a také zadních satelitů. Balanci byste hledali marně, ale také je pravda, že nikterak nescházela.

Celková hlasitost je nastavitelná v 76 stupních. Nejčastěji se budete pohybovat u čísla dvacet až dvacet pět. Maximální výkon 190W RMS totiž není zjevně vymyšlený, což dosvědčí sousedé v domě.

Vše nastavíte jak na čelním panelu subwooferu, tak i na IR dálkovém ovládání, které se napájí ze dvou AAA baterií (nejsou součástí dodávky). Šikovné je použití fosforeskujících tlačítek, díky kterým najdete ovládání i v naprosté tmě.

Zvukový projev ve filmu

Při zapnutí uslyšíte zpravidla silné lupnutí. To je znamení, že trafo v subwooferu se spíná současně se satelity a subwooferem, které potom reprodukují počáteční přechodové jevy na cívkách a kondenzátorech. Nejde o vadu, pouze o známku levného řešení.

Další, čeho si člověk v tiché místnosti všimne, je lehké bzučení trafa. Opět nejde o vadu, jde o cenu - je to něco, s čím se u takového kompletu zkrátka musí počítat. Kdyby i zdroj měl být skvělý, cena by se vyšplhala znatelně výš. Vrnění se naštěstí ozývá opravdu jen ze zdroje, samotné reproduktory jsou téměř prosté jakéhokoliv šumu.

Rychle proto vkládám do DVD přehrávače disk a pouštím film. Jako první jsem si vybral The Italian Job - remake z roku 2002. Je tam a) příjemná hudba s důrazem na baskytaru b) pár solidních výbuchů c) hodně dialogů a prostoru.

Hudba při titulkách byla opravdu příjemná - jen basy podává subwoofer lehce nepřesné, i když dostatečně hutné. Kdo však slyšel Redstar RS-501, bude z "pětsetdvojky" trochu zklamán. Je zde mnohem horší vykreslení.

Zklamání je zapomenuto o pár minut později, když po klidné pasáži dojde k výbuchu a sejf se zlatými cihlami se propadne dvěma patry. Nejen že to se mnou pořádně trhlo, zadunění doslova zacloumalo i pokojem. Síla subwooferu je opravdu parádní.

Co se týče prostorovosti, tam záleží hodně na přehrávači, neboť reproduktory nemají vlastní dekodér. Díky možnosti ovlivnit hlasitost jednotlivých okruhů je však možné zvýraznit například centr nebo zadní satelity a vyplnit prázdný prostor.

Hudba na 5.1

Redstary umožňují přepínání mezi 5.1 a stereo vstupy. Když přehráváte ze sterea, dochází k upmixu na šest kanálů. Komu by to vadilo, dává přednost konzervativnímu 2.0 (2.1), může centr a zadní pár ztišit na minimum.

Rozsah měničů satelitů je opravdu velký a navazuje bez potíží na frekvence produkované subwooferem. Žádná díra se zde nekoná. Bohužel oproti excelentním středům a výškám pokulhávají právě nepřesné a mírně zastřené basy. Pokud je srovnáme s Geniusy SW-5.1 HT, jsme stále o třídu výš.

Reproduktorům nečiní problémy ani orchestrální hudba a souzvuk více nástrojů. Dokonce i při vyšší hlasitosti je zvuk překvapivě čistý a minimálně zkreslený (neplatí pro hloubky). Hlavní je, že se neztrácejí detaily, které si u většiny počítačových reproduktorů vůbec neužijete.

Ano či ne?

Odpověď zní ANO. Redstary RS-502 i přes několik chybiček nezklamou. Mezi ona negativa patří vrnění trafa, horší kabeláž a nepřesné basy.

Na druhou stranu bezkonkurenční podání středních a vyšších tónů společně s více než dostatečným výkonem dělá z této sestavy velmi atraktivní zboží. Přidáme-li dálkové ovládání s možností nastavení centru, subwooferu a satelitů nezávisle, máme zde bezkonkurenční reproduktory za cenu přibližně 4000Kč.

Kdo by o nich však začal přemýšlet, měl by se nejdřív zamyslet, kam vůbec takové macíky umístí, a jak je dostane z obchodu domů. Balení sestávající se ze dvou beden totiž váží lehce přes 32kg.

P.S.: Pokud by jste měli možnost sehnat starší RS-501, neváhejte ani minutu. Jejich subwoofer sice nemá reproduktor umístěn efektně ze strany, zato je mnohem přesnější. Zvukový projev je potom v oblasti zvuku pro PC téměř bezkonkurenční.

Technická specifikace

  • Typ reproduktorů: 5.1
  • Celkový výkon: 190W RMS
  • Rozměry subwoofer: 272 x 381 x 487 mm
  • Rozměry satelity: 147 x 227 x 214 mm
  • Rozměry centr: 425 x 149 x 230 mm
  • Impedance: 8 Ohm
  • Citlivost: 88 dB
  • Dálkové ovládání: ANO
  • Upmix stereo - 5.1: ANO
  • Materiál: dřevotříska

Reklama

Výběr článků

Načítám