Hlavní obsah

Hackeři zpřístupnili údaje z milionu ukradených karet, jsou i z ČR

Ruští hackeři zveřejnili údaje z milionu platebních karet ukradených mezi lety 2018 a 2019, včetně údajů o účtech z Česka. Útočníci tímto způsobem propagují svou databázi ukradených platebních karet, kterou mohou ostatní zločinci využít k on-line nákupům, napsal server časopisu Forbes.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle poradenské společnosti BDO je mezi ukradenými kartami i neznámý počet údajů o účtech z České republiky.

Bezpečnostní experti odhadují, že stále funkční může být až polovina těchto citlivých informací. Nejčastěji jde o čísla karet, data platnosti, bezpečnostní kódy CVV, jména nebo e-maily a telefonní čísla.

Úřad pro kyberbezpečnost loni řešil 99 incidentů, dvakrát víc než v roce 2017

Bezpečnost

Údaje zveřejnili ruští hackeři na serveru All World Cards jako propagační akci, skutečný počet karet je pravděpodobně vyšší. Poslední údaje z května letošního roku ukazují, že na hackerském serveru je kolem 2,6 milionu ukradených údajů z platebních karet klientů bank z celého světa. Nejvyšší počet, a to 1,2 milionu, pochází ze Spojených států.

Část karet stále funguje

„Mezi ukradenými údaji jsou prokazatelně i přístupy k českým účtům. Hackeři údaje o kartách přeprodávají dál, takže další kyberzločinci mohou s jejich pomocí nakupovat on-line nebo pořizovat předplacené dárkové karty, z nichž jsou nákupy hůř dohledatelné,“ uvedl Martin Hořický z BDO.

Ukradené platební karty pocházejí z let 2018 a 2019, přesto italská bezpečnostní firma D3Labs upozorňuje, že až polovina z nich může být stále funkčních. To znamená, že jejich prostřednictvím lze nakupovat on-line. Platnost platebních karet je několik let.

„Hackeři údaje o platebních kartách kradou prostřednictvím malwaru nebo při přesměrování zákazníků na platební platformy e-shopů. Následně je, podobně jako server All World Card, prodávají za několik dolarů k dalšímu využití,“ upozornil Hořický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám