Hlavní obsah

Hackeři lákají na novou kryptoměnu Amazonu. Je to ale podvod

– Praha

Hackeři na internetu vytvořili podvodné stránky, které nabízí neexistující kryptoměnu společnosti Amazon. Inzeráty na neexistující „Amazon Tokens“ se objevily i v České republice a na Slovensku. Uvedla to antivirová firma Avast.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Odhalený podvod je i díky velice pečlivě vytvořeným a profesionálně vypadajícím stránkám velmi účinný a vynesl svým autorům již přes 100 000 USD. V uplynulém týdnu Avast před tímto podvodem ochránil více než 300 svých uživatelů,“ uvedl analytik Avastu Jakub Vávra. O budoucím uvedení vlastní kryptoměny Amazonu média spekulovala letos v červenci na základě nabídky pracovního místa ve společnosti.

Na základě reklam na primární emisi nové kryptoměny je uživatel naveden na profesionálně vypadající stránky, které využívají grafiku Amazonu. Po vytvoření účtu může nakupovat tokeny Amazonu za jiné kryptoměny, jako je bitcoin nebo ethereum. O takto odeslané částky v kryptoměnách uživatel nenávratně přijde.

Salvador by neměl používat bitcoin jako zákonné platidlo, burcoval MMF

Internet a PC

Aktivita útočníků před koncem roku roste. Například banka Moneta eviduje nárůst pokusů o zcizení přístupových údajů do internetového bankovnictví, zneužití platebních údajů nebo jiných podvodů až o 50 procent. „Útočníci se prostřednictvím falešných e-mailů vydávají za přepravní společnosti, kdy požadují například celní doplatek v řádu desítek korun. Cílem je však vylákat od lidí přístupové údaje do jejich bankovnictví, nebo odcizit čísla platebních karet,“ uvedl bezpečnostní analytik Monety Jakub Ptáčník.

Bezpečnostní firmy také hlásí rychle rostoucí počet útoků na zranitelnost knihovny Apache Log4j pro aplikace java a webové stránky, která umožňuje ovládnutí zařízení. Pokusy již zaznamenala více než polovina tuzemských firem.

Kdo může za pád bitcoinu? USA a Čína

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám