Hlavní obsah

Google za urovnání daňových podvodů ve Francii zaplatí miliardu eur

Paříž

Americká internetová společnost Google se dohodla s francouzskými úřady, že zaplatí téměř jednu miliardu eur (25,9 miliardy Kč), aby urovnala vyšetřování, které se týká podezření z daňových podvodů a které začalo před čtyřmi lety. Dohoda by mohla vytvořit právní precedens pro další velké technologické společnosti ve Francii, informovala agentura Reuters.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo společnosti Google

Článek

"Ukončili jsem daňové a s tím související spory, které jsme vedli ve Francii mnoho let," uvedl Google v prohlášení. Dodal, že urovnání zahrnuje pokutu 500 milionů eur a doplacení daní 465 milionů eur.

Vyšetřovatelé Google podezřívali, že nepřiznal část svých aktivit ve Francii, aby se tam vyhnul placení poplatků z těchto aktivit. Google, který je součástí skupiny Alphabet, platí ve většině evropských zemí jen nízké daně, protože téměř veškeré tržby vykazuje v Irsku, kde má sídlo. To je možné díky mezeře v mezinárodním daňovém právu.

Konečná částka je nižší než 1,6 miliardy eur, které ministerstvo financí požadovalo po firmě v roce 2016, kdy úřady provedly razii v pařížských kancelářích firmy. Tehdy také ministerstvo urovnání sporu s firmou vyloučilo.

Ministr pro státní rozpočet Gérald Darmanin listu Le Figaro řekl, že urovnání vytvoří právní precedens a dodal, že vláda jedná s několika dalšími společnostmi, a to jak s velkými, tak s malými. Jejich názvy však neuvedl.

Evropské země se snaží o to, aby mohly danit zisky nadnárodních technologických firem v zemích, ve kterých jsou zisky vytvořeny. Francie prosazuje digitální daň, která by pokryla všechny členské státy Evropské unie. Narazila ale na odpor Irska, Dánska, Švédska a Finska. Francie proto schválila vlastí digitální daň. Na to reagoval americký prezident Donald Trump, který pohrozil zavedením cla na francouzské víno. Oběma zemím se koncem minulého měsíce podařilo uzavřít kompromisní dohodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám