Hlavní obsah

Firefox: Oblíbenost v Evropě raketově stoupá

Novinky, Ondřej Grym

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle květnové analýzy francouzské společnosti Xitimonitor roste velice rychle obliba prohlížeče Mozilla Firefox i v Evropě. Například ve Finsku jej používá už 30,5 procenta internetových surfařů.

Článek

Druhé místo si s 24,4 procenty drží Němci, které v těsném závěsu sledují Maďaři (22,6 %). Také Češi a Poláci nezůstávají pozadu, neboť služeb Firefoxu využívá jedna pětina jejich internetové populace.

V celé Evropě je Firefox průměrně nainstalován a používán na 14,08 procentech počítačů. Ve srovnání s minulým měsícem si tak prohlížeč v Evropě polepšil o necelé jedno procento.

Zdroj: Xitimonitor, pro zvětšení klikněte

Ze 24 sledovaných evropských zemí je Firefox nejméně oblíben v Monaku, kdy jej používá 5,52 procent uživatelů internetu. Rovněž tak si tento prohlížeč "nevede dobře" ani v Litvě (7 %) a Lucemburku (9,64 %).

Oblíbenost a používanost Firefoxu pravidelně akceleruje v případě zjištění dalších bezpečnostních chyb v konkurenčním prohlížeči Microsoft Internet Explorer, které jsou často velmi silně medializovány.

Ale ani Firefox se chybám nedokáže vyhnout, na rozdíl od Internet Exploreru jsou však jeho zaváhání mnohdy opravena do několika dnů po objevení [celá zpráva], což přispívá k obecnému povědomí, že se jedná o bezpečný program.

Secunia: Otestujte si prohlížeč

Poslední verze Firefoxu, tedy 1.04, obsahuje podle společnosti Secunia sedm let starou bezpečnostní chybu (viz. sloupek), díky níž může útočník do obsahu jinak důvěryhodného webu vytvořeného například bankou nebo Microsoftem nahrát vlastní stránku. Nutno však dodat, že ten samý problém postihuje i prohlížeč Microsoft Internet Explorer 6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám