Hlavní obsah

Falešné video s Zuckerbergem zůstane na síti

Právo, ČTK, doh

Toleranci sociálních sítí vůči manipulativnímu obsahu testuje upravené video se šéfem Facebooku Markem Zuckerbergem. To se na Facebookem vlastněné sociální síti Instagram objevilo krátce poté, co společnost před dvěma týdny odmítla smazat hojně šířené upravené video s Nancy Pelosiovou, šéfkou americké Sněmovny reprezentantů.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Mark Zuckerberg

Článek

„Na vteřinu si představte tohle: Jeden muž s totální kontrolou nad ukradenými údaji miliard lidí. Všechna jejich tajemství, jejich životy, jejich budoucnost… Ten, kdo ovládá data, ovládá budoucnost,“ říká zdánlivě Zuckerberg v poměrně realisticky vyhlížejícím videu.

Autoři takto softwarově upravili úryvek z vysílání televize CBS News z roku 2017, kdy šéf Facebooku promlouval k médiím o zneužití jeho platformy ruskými subjekty ve snaze ovlivnit americké prezidentské volby.

Facebook se podle prvotního vyjádření video odstranit nechystá. Zmanipulované video bylo na Instagram přidáno o víkendu a je společným dílem umělců Billa Posterse a Daniela Howea a reklamní agentury Canny. Je součástí série podobných manipulací, které vkládají výroky do úst mj. prezidentovi Donaldu Trumpovi či televizní celebritě Kim Kardashianové.

Video s Zuckerbergem mělo ve středu téměř 60 tisíc zhlédnutí, tedy podstatně méně než zmíněná nahrávka s Pelosiovou, jež kvůli manipulaci s obrazem a zvukovou stopou budilo dojem, že politička má problém artikulovat.

Upravená Pelosiová se šířila jako blesk

Manipulativní příspěvek s Pelosiovou nasbíral na Facebooku miliony zhlédnutí, sdílel ho i Rudy Giuliani, Trumpův právník. Sociální síť upravený záznam ale na rozdíl od serveru YouTube neodstranila, pouze snížením jeho hodnocení zpomalila jeho šíření.

Jeden z manažerů Facebooku Neil Potts tehdy uvedl, že na platformě by zůstala i stejně zmanipulovaná nahrávka s Zuckerbergem a společnost svůj postoj vůči takzvaným deepfake videím nepřehodnotila ani nyní.

Situaci by ale nyní mohl zkomplikovat požadavek vysílací společnosti CBS, která se domáhá stažení videa kvůli „podvodnému, nepovolenému užití obchodní značky CBS“. Jeden z autorů deníku The Guardian řekl, že nové dílo bylo zamýšleno jako komentář k současné praxi technologických firem.

„Skutečnost, že data občanů, včetně podrobných poznatků o jejich politickém zaměření, sexualitě, povahových rysech a osobnosti, jsou zpřístupňována zájemcům s nejvyšší nabídkou, ukazuje, že průmysl digitálního ovlivňování a s ním spojené mechanismy představují hrozbu nejen pro práva jednotlivců, ale také pro naše demokratická zřízení,“ citoval list Posterse.

Reklama

Výběr článků

Načítám