Hlavní obsah

Experti: Digitální díla si mohou hodnotu udržet, nepochybně se objeví i padělky

Praha

Digitální umělecká díla si mohou stejně jako ta fyzická hodnotu udržet, u těch nejvíce inovativních a hravých může i růst. Nezaměnitelné tokeny (Non-Fungible Tokens, NFT) skýtají v kultuře mnoho nových skvělých příležitostí. Nepochybně jako ve všech odvětvích se objeví i padělky. Lidé by si měli před koupí zjistit co nejvíce informací, z případného podvodu se ale sami poučí a mohou svou zkušenost sdílet s dalšími uživateli.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na konferenci Non-Fungible Castle to v pondělí v pražském Lobkowiczkém paláci řekli odborníci ve finančních technologiích či umělci.

V souvislosti s NFT podle Marie Pauly Fernández, která je poradkyní ve společnosti Golem Network a spoluzakladatelkou JPG, mluvíme o budoucnosti, ve které budou lidé rozhodovat o prostředcích směny. NFT budou prvotním aktivem, jako třeba v minulosti vzácné koření. „Hodnota je definována tržní cenou,” doplnila spoluzakladatelka Fintech.tv a Delta Blockchain Fund Kavita Gupta.

Desetivteřinový klip s Trumpem se prodal za 6,6 milionu dolarů

Kultura

Už nyní se cenné fyzické umění propojuje s digitálním a Gupta věří, že se tak bude dít stále častěji. Díla starých mistrů, ale i staré paláce nebo kaple je možné do NFT transformovat. Původní fyzické dílo zůstane, ale vznikne jedinečné NFT. Lidé tak mají například příležitost poprvé získat domů i obraz, jehož originál mohli obdivovat dosud jen v galerii. Vlastnit přitom mohou jediné NFT takového díla.

„Když byla krize v Afghánistánu, šel jsem za ředitelem muzea a řekl jsem: ‚Pojďme do archivu a vezměme něco z depozitáře, na co se jen práší a udělejme z toho NFT, získanými penězi můžete podpořit lidi, kteří jsou v těžké situaci,'” uvedl k dalším pozitivním stránkám NFT umělec Oliver Halsman Rosenberg.

Obraz, hudba i text

Rozhodně se podle expertů může stát, že uživatel u NFT narazí na podvodníky. „Budeme se tomu snažit maximálně zabránit, provádět osvětu,” řekl dále Rosenberg. Předcházet podvodům budou chtít podle sběratele a investora, který vystupuje pod přezdívkou gmoney, i internetová tržiště. „Na těch, která dostanou více negativních recenzí, nebudou chtít lidé nakupovat,” sdělil.

Token je v případě umění nosič pro dílo, jímž může být cokoliv od obrazu přes hudbu až po text a který lze zobrazit ve vybraném zařízení od mobilu po televizní obrazovku.

NFT se na specializovaných internetových tržištích prodávají i za kryptoměny. Zásadním prvkem u tokenů je nezfalšovatelné potvrzení jejich vlastnictví, které je zapsáno do decentralizované databáze transparentních on-line transakcí, takzvaného blockchainu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám