Hlavní obsah

Experimentální digitální vysílání rozhlasu má v Česku zelenou

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) povolil Českému rozhlasu spustit experimentální digitální vysílání. Ve zkušebním režimu má z žižkovského vysílače pokrývat zhruba 17 procent obyvatel. Oprávnění je vydáno na dobu jednoho roku, oznámil v pátek úřad. Digitální vysílání má v budoucnu umožnit širší programovou nabídku, kvalitní přenos či nové multimediální služby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rozhlas experimentální vysílání označuje za další krok plánované digitalizace v Česku. Na rozdíl od předchozích testů chce ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi využit technicky plnohodnotný výkon vysílače. V následujících letech hodlá digitálním signálem pokrýt také oblasti Brna, Ostravy a Plzně.

„Spuštění experimentálního vysílání digitálního rádia v Praze s dosahem až 17 procent populace celé republiky bylo jedním ze strategických cílů Českého rozhlasu. Nyní se ho podařilo naplnit a věříme, že ho budeme moci po dořešení všech technických otázek zahájit letos v létě," uvedl generální ředitel Peter Duhan. Rozhlas v digitálním vysílání počítá vedle existujících stanic s rozvojem nových projektů, příkladem má být program ČRo Sport Rock.

Analogové licence až do roku 2025

Podle ČTÚ nová technologie povede mimo jiné ke snížení nákladů na distribuci signálu. Mluvčí ČTÚ Martin Drtina upozornil, že zkušební vysílání není určeno pro komerční účely a může být přerušováno nebo měnit technické parametry.

Rozhlas má hotovou koncepci digitálního rozhlasového vysílání a uvedl, že je připraven přechod kdykoliv spustit. Strategické rozhodnutí ale podle něj předpokládá vyřešení otázek týkajících se legislativy nebo financování souběžného vysílání. Prosazuje také vznik národní koordinační skupiny a plánu přechodu, jež by počítaly i se soukromými provozovateli.

Na nedostatek informací a chybějící legislativu v souvislosti s digitalizací poukazují komerční vysílatelé, kteří drží analogové licence do roku 2025.

Norsko bude první

Analogový rozhlas v Evropě čeká stejný osud, jaký potkal v listopadu roku 2011 analogové televizní vysílání v Česku. Proces digitalizace nyní vrcholí v Norsku, kde bude analogový rozhlas definitivně vypnut za dva roky a vysílat se bude už jen digitálně.

Není nijak překvapivé, že Norsko bude první zemí, která bude přijímat rozhlasové stanice výhradně prostřednictvím standardu DAB (Digital Audio Broadcasting). Patří totiž mezi hlavní průkopníky digitalizace, DAB se zde nabízí už od roku 1995.

Drtivá většina rádiových stanic se tak v této severské zemi nabízí už nyní pouze prostřednictvím digitálních vln. V pásmech FM vysílá posledních pět poskytovatelů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám