Hlavní obsah

Evropští poslanci dohodli pravidla pro velké technologické společnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropští poslanci se dohodli na pravidlech, jak postupovat vůči velkým technologickým společnostem. Dotknou se firem s tržní kapitalizací nad 80 miliard eur (dva biliony Kč), píše na svém webu deník Financial Times (FT). Týkat se podle něj budou nejen amerických firem Google, Amazon, Apple a Facebook, ale i čínské společnosti Alibaba nebo nizozemského ubytovacího serveru Booking.com.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dohodu o společném postupu uzavřely hlavní politické strany zastoupené v Evropském parlamentu (EP). Hlasovat by se o ní v parlamentu mělo příští týden.

Hlavní vyjednávání mezi EP a členskými státy ale teprve přijde. Francouzský prezident Emmanuel Macron by je chtěl stihnout v první polovině příštího roku, za francouzského předsednictví EU.

Velká technologická pětka skupuje konkurenci

Internet a PC

Pravidla se budou vztahovat na firmy, které nabízejí na síti alespoň jednu službu, například vyhledávač. Do evropského nařízení Digital Markets Act (DMA), které loni představila místopředsedkyně komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, bude podle zdrojů FT zahrnuto více firem.

Evropská unie plánuje, že nařízení začne platit příští rok. Velkým technologickým firmám předepisuje, co smějí, a co naopak nesmějí. Zakazuje porušování pravidel hospodářské soutěže, jako třeba zneužití dominantního postavení na trhu. Podle FT pomůže i národním úřadům pro hospodářskou soutěž prověřovat akvizice menších rivalů tak, aby je větší konkurenti nezískávali příliš levně.

Vláda Spojených států vznesla obavu, že nová pravidla poškodí velké americké společnosti. „Za tou sadou pravidel je politická vůle,” řekl listu FT zdroj zapojený do jednání. „Nová pravidla mají odpovědět na otázku, jak si myslíme, že by se měl regulovat moderní internet,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdanit Facebook? Poslanci jsou pro

Vládní návrh na zavedení takzvané digitální daně, tedy daně z digitálních služeb firem jako Google, Facebook, Amazon či Apple, má ve Sněmovně před konečným...

Výběr článků

Načítám