Hlavní obsah

Erotická seznamka? Kyberzločinci mají nový trik na důvěřivce

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Hledáš nekomplikovanou schůzku?“ lákají v nové spamové kampani počítačoví piráti na údajně největší erotickou seznamku. Ve skutečnosti jde však o podvod, varovali v pondělí zástupci Národního bezpečnostního týmu CSIRT, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nevyžádaný e-mail působí poměrně věrohodně. Je totiž psaný srozumitelnou češtinou bez větších pravopisných chyb. Že jde o podvod, uživatel pozná až ve chvíli, kdy klikne na odkaz ve zprávě.

„Odkaz v e-mailové zprávě míří na doménu mail3r.org. Součástí odkazu je také e-mailová adresa konkrétního uživatele,“ uvedl bezpečnostní analytik Pavel Bašta z týmu CSIRT.

Foto: CSIRT

Počítačoví piráti lákají na erotickou Seznamku

„Vzhledem k tomu, že na odkazované stránce nic není, jedná se s největší pravděpodobností o další trik útočníků, který má sloužit k ověření, zda je konkrétní e-mailová adresa používána,“ konstatoval Bašta.

Podle něj by uživatelé neměli na podobné zprávy vůbec reagovat a neklikat na odkazy ve zprávě. Není totiž vyloučeno, že pod odkazem se v budoucnu bude ukrývat nějaký škodlivý kód.

Lechtivé weby jsou v poslední době v kurzu. Kybernetickým nájezdníkům se už v minulém měsíci podařilo na několik blíže nespecifikovaných webech umístit škodlivé kódy, které dokážou zablokovat počítač a požadují výkupné za odemčení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám