Hlavní obsah

Ericsson koupí americkou firmu Cradlepoint, posílí na poli 5G technologií

Stockholm

Švédský výrobce telekomunikačního zařízení Ericsson koupí americkou firmu Cradlepoint, poskytovatele bezdrátových řešení WAN. Dohoda ohodnocuje Cradlepoint na 1,1 miliardy USD (24,8 miliardy Kč) a je největší akvizicí Ericssonu za více než deset let, uvedla agentura Reuters.

Foto: Ericsson

Článek

Ericsson v prohlášení uvedl, že Cradlepoint rozšíří jeho současnou nabídku v oblasti sítí páté generace (5G). Generální ředitel Ericssonu Börje Ekholm již několikrát uvedl, že akvizice jsou nedílnou součástí strategie firmy v oblasti sítí 5G.

Transakce by měla být dokončená ještě v letošním roce. Cradlepoint se stane dceřinou společností Ericssonu.

Šéf Nokie odstoupí, nezvládl konkurenci v budování 5G

Mobil

Firma Cradlepoint byla založena v roce 2006. Má více než 650 zaměstnanců a poskytuje firmám bezdrátový síťový software a hardware. Loňské tržby firmy činily 135 milionů USD.

Ericsson, finská Nokia a čínská společnost Huawei Technologies jsou hlavními konkurenty na trhu s technologií pro sítě 5G. Trh 5G se však stal součástí politického boje, protože USA již delší dobu obviňují Huawei z krádeží technologií a špionáže pro vládu v Pekingu, což Huawei odmítá. Washington firmu vyloučil z budování sítí 5G a ke stejnému postupu se snaží přimět také své spojence.

Boj o 5G sítě. Čína zvažuje odvetu v případě restrikcí EU vůči Huawei

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám