Hlavní obsah

Emise citelně zvyšuje i posílání děkovných e-mailů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Ekologové neustále upozorňují na to, jak důležité je snižovat emise oxidu uhličitého. Řeč přitom není pouze o automobilové dopravě a tepelných elektrárnách. Nezanedbatelné dopady na životní prostředí mají také zbytečně odesílané e-maily. Upozornil na to dodavatel energií OVO Energy, který si nechal zpracovat studii na Lancasterské univerzitě.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Společnost OVO Energy sídlí v anglickém Bristolu, logicky se tedy zaměřila na situaci v Británii. Tamní obyvatelé by podle nejnovější studie mohli výrazně snížit emise oxidu uhličitého, kdyby lidé zbytečně neposílali e-maily, ve kterých například odpoví pouze „děkuji“.

„Nikdo neříká, že byste měli přestat být zdvořilí. Ale když někomu pošlete jen e-mail s poděkováním a on přitom sedí tři metry v kanceláři vedle vás, můžete mu to přeci říci osobně,“ nastínil šetrnější chování pro přírodu autor studie Mike Berners-Lee z Lancasterské univerzity.

Těžba kryptoměn vyprodukuje ročně 800 tun oxidu uhličitého

Internet a PC

Studie podle něj ukázala, že téměř polovina Britů často posílá e-maily svým kolegům, kteří přitom pracují v jejich bezprostřední blízkosti. Nicméně situace bude velmi podobná i v dalších státech.

Pro bližší představu: kdyby Britové přestali odesílat zbytečné e-maily, snížila by země své uhlíkové emise související s využíváním počítačů, mobilů, tabletů a serverů o 16 433 tun. To představuje podle autorů studie stejné množství, jaké vyprodukuje 81 000 letů mezi Londýnem a Madridem.

Problém představují také spamy

Ještě větší emise samozřejmě vytváří nevyžádané e-maily, ty v současnosti tvoří 17 z 20 odeslaných zpráv. Na rozdíl od děkovných e-mailů ale rozesílání spamů běžní uživatelé prakticky nemají šanci ovlivnit.

Nejčastějším zdrojem spamu se stala ve druhém čtvrtletí letošního roku, podle průzkumu antivirové společnosti Kaspersky, Čína (23,72 %), která se dostala před USA (13,89 %) a Rusko (4,83 %). Velmi zajímavé je také to, kde nejčastěji nevyžádané e-maily končí. Země, na kterou bylo zacíleno nejvíce škodlivých sdělení, bylo ve sledovaném období Německo s 10,05 %, následované Ruskem (6,16 %) a Vietnamem (5,98 %).

Kyberzločinci číhají jako rybáři. Phishingových útoků výrazně přibylo

Bezpečnost

Není přitom překvapením, že spam představuje pro uživatele velmi často bezpečnostní riziko – prostřednictvím nevyžádaných e-mailů jsou často šířeny různé phishingové kampaně. Ve druhém čtvrtletí letošního roku jich bylo dokonce 129 933 555, což představuje meziroční nárůst o 21 %.

Pojem phishing je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají. Při této technice trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – například výhru či finanční hotovost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám