Hlavní obsah

Ekonom: Růst ceny strhnul mánii, proto bitcoin tak raketově vystřelil

Novinky, Miloslav Fišer

Bitcoin zaznamenal o víkendu rekordní kurz, když v podstatě během pár hodin posílil téměř o pět tisíc dolarů, tedy v přepočtu více než 106 tisíc korun. Ekonom Lukáš Kovanda, který působí v týmu Národní ekonomické rady vlády (NERV), připisuje raketový růst „strachu lidí z nevyužité životní příležitosti“. V pondělí se hodnota opět vrátila pod hranici 30 000 dolarů (637 320 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

„Důvodem růstu ceny bitcoinu je nyní především mánie, která se strhla poté, co kryptoměna v polovině prosince 2020 překonala psychologickou hranici 20 tisíc dolarů za kus (424 880 Kč). Překonání této úrovně, která poměrně dlouho odolávala, upozadilo mezi investory připomínku na bitcoinovou bublinu sklonku roku 2017,“ prohlásil Kovanda.

Připomněl, že po dosažení dvacetitisícové hranice v roce 2017 následoval vleklý cenový útlum. Stoupající tendenci měl kurz nejznámější kyberměny na světě v podstatě až v letošním roce.

Bitcoin oslavil 12. výročí rekordním kurzem, pak ale oslabil o 64 000 Kč

Internet a PC
Foto: Benoit Tessier, Reuters

Bitcoin je virtuální měna, mince na obrázku jsou jen suvenýr.

„Po prolomení hranice 20 tisíc dolarů bitcoin a kryptoměny obecně vážou intenzivněji pozornost médií i laické veřejnosti. Zesiluje fenomén strachu z nevyužité životní příležitosti ke snadnému zbohatnutí, takže do kryptoměny nyní enormně směřují zjevně i takzvané ‚horké peníze‘, někdy také takzvané ‚hloupé peníze‘. Jedná se o finanční prostředky spekulantů, nebo naopak nepříliš zkušených investorů, kteří se snaží svézt na růstové vlně, čímž ji zesilují. Výsledkem je mánie, která má s fundamentálním vývojem máloco společného,“ konstatoval ekonom.

Zdůraznil přitom, že to neznamená, že by byl základ této mánie nezdravý. „Trvaleji cenovému růstu bitcoinu a některých dalších kryptoměn nahrává extrémně expanzivní politika centrálních bank a také zvýšený zájem institucionálních investorů, včetně známých jmen konvenčního finančního světa jako například společnosti PayPal,“ uzavřel Kovanda.

Hodnota bitcoinu se ještě před víkendem pohybovala pod hranicí 30 000 dolarů (637 320 Kč), během soboty a neděle ale postupně vyšplhala až na 34 544 dolarů (733 730 Kč). V pondělí po poledni ale kurz opět propadal na 28 154 dolarů (598 000 Kč).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin atakuje hranici 20 tisíc dolarů

Růst hodnoty bitoinu před Vánocemi stále pokračuje. V pondělí večer se dokonce vyšplhal na letošní maximum, když se přiblížil pomyslné hranici 20 000 dolarů...

Výběr článků

Načítám