Hlavní obsah

Efekt motýlích křídel? Čínský zásah smazal 6,4 bilionu korun z hodnoty kryptoměn

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled by se mohlo zdát, že zásah čínských úřadů proti těžařům nebude mít na globální trh kryptoměn tak zásadní dopad, opak je ale pravdou. Kvůli vymáhání restrikcí smazal od pátku celý kryptoměnový trh ze své hodnoty téměř 300 miliard dolarů, zhruba 6,4 bilionu Kč. V úterý o tom informoval server CNBC.

Článek

Bilionový propad byl způsoben výrazným poklesem kurzů jednotlivých kryptoměn. Patrně nejvýraznější je to v případě bitcoinu. Ten se ještě před týdnem v úterý obchodoval za 40 993 dolarů (880 200 Kč), tento týden v úterý to ale bylo už jen 32 329 dolarů (694 890 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Výrazný propad je patrný také u druhé nejznámější kryptoměny – etherea. To se ještě před týdnem obchodovalo za 2626 dolarů (56 420 Kč), o týden později – tedy během tohoto úterý – to bylo už jen 1910 dolarů, což odpovídá 41 040 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Čínské tažení proti kryptoměnám

Výrazný propad byl způsoben především zásahem Číny. Na konci minulého týdne ale jedno z měst v jihozápadní provincii S'-čchuan úřadům slíbilo, že udělá na těžaře velký zátah a že do roka „vymýtí veškerou těžbu bitcoinů a etherea“.

V pondělí pak čínská centrální banka oznámila, že získala podporu velkých finančních institucí včetně platební služby Alipay, aby neposkytovaly žádné služby spojené s kryptoměnami.

Čína si došlápla na těžaře. A kryptoměny začaly prudce padat

Internet a PC

Těžba kryptoměn přitom byla v Číně velký byznys, podle serveru BBC měla nejlidnatější země na světě v letošním roce na celosvětové těžbě bitcoinů podíl více než 75 procent. V Číně se ale samozřejmě těží i další kryptoměny.

V polovině května se nicméně Čína rozhodla kryptoměnové transakce přidat na seznam zakázaných aktivit. Finanční instituce a platební společnosti tak v současnosti nesmí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Jediný tweet otřásl celým světem kryptoměn. Kurzy rekordně padají

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin se má změnit. Už letos

Po čtyřech letech se má bitcoin dočkat dalšího velkého upgradu. Na chystaných změnách se dohodli těžaři z celého světa, kteří tak chtějí umožnit nejznámější...

Výběr článků

Načítám