Hlavní obsah

Čína si došlápla na těžaře. A kryptoměny začaly prudce padat

Novinky, Lenka Zoulová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bitcoin, ethereum, ale prakticky i všechny další kryptoměny od neděle prudce ztrácejí svou hodnotu. Důvodem je podle agentury Bloomberg zátah Číny proti těžařům a snahy jejich aktivity v nejlidnatější zemi na světě zcela omezit.

Článek

Těžba kryptoměn je v Číně velký byznys, podle serveru BBC měla nejlidnatější země na světě v letošním roce na celosvětové těžbě bitcoinů podíl více než 75 procent. V Číně se ale samozřejmě těží i další kryptoměny.

V polovině května se nicméně Čína rozhodla kryptoměnové transakce přidat na seznam zakázaných aktivit. Finanční instituce a platební společnosti tak v současnosti nesmí v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Když se po jednom tweetu zhroutí celý svět kryptoměn

Podcasty a pořady

Těžaři kryptoměn používají stále výkonnější, speciálně navržené počítačové vybavení k ověření transakcí s virtuálními mincemi v rámci procesu, jehož výsledkem je vytěžení nové kryptoměny, jako je bitcoin. Těžba kryptoměn ale spotřebovává obrovské množství energie, což je v rozporu s čínskými cíli na uhlíkovou neutralitu.

Pod hrozbou velkých sankcí se ti největší čínští těžaři skutečně rozhodli svoje těžební stroje, tedy obrovské farmy výkonných počítačů, v minulých týdnech zastavit. Někteří však stále v kutání digitálního zlata pokračovali.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Na konci minulého týdne ale jedno z měst v jihozápadní provincii S'-čchuan úřadům slíbilo, že udělá na těžaře velký zátah a že do roka „vymýtí veškerou těžbu bitcoinů a etherea“.

Na to kryptoměny reagovaly prudkým propadem. Například bitcoin se ještě v neděli večer obchodoval za 35 924 dolarů (772 160 Kč), v pondělí krátce před polednem to ale bylo už jen za 32 264 dolarů (693 490 Kč). Ještě v úterý to přitom bylo 40 993 dolarů (880 570 Kč).

Ethereum mělo ještě ve čtvrtek hodnotu 2626 dolarů (56 410 Kč), v neděli 2263 dolarů (48 610 Kč) a v pondělí už jen 1996 dolarů, což odpovídá 42 860 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin se má změnit. Už letos

Po čtyřech letech se má bitcoin dočkat dalšího velkého upgradu. Na chystaných změnách se dohodli těžaři z celého světa, kteří tak chtějí umožnit nejznámější...

Výběr článků

Načítám