Hlavní obsah

DVB-T vysílání končí na Karlovarsku i v jižních Čechách

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přechod na nový televizní standard DVB-T2 pokračuje napříč celým Českem. Tento týden skončí první generace digitálního pozemního vysílání na Karlovarsku i v jižních Čechách. Vyplývá to z přechodového plánu Českých radiokomunikací, které mají šíření DVB-T2 signálu v tuzemsku na starosti.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve středu 12. února dojde k vypnutí stávajícího DVB-T vysílání programů České televize v multiplexu 1 na Karlovarsku. „Jednu minutu před půlnocí 11. února dojde k vypnutí DVB-T vysílání programů České televize z vysílačů Cheb Zelená hora a Jáchymov Klínovec na kanálu 36,“ prohlásila Petra Miterová, mluvčí Českých radiokomunikací.

„Zhruba o měsíc později potom vypne na těchto vysílačích DVB-T vysílání komerčních televizních stanic. Přechod na DVB-T2 bude pokračovat do konce června 2020,“ doplnila Miterová.

Levné set-top boxy se vracejí do obchodů

Internet a PC

Stejný scénář se pak v polovině týdne týká také jižních Čech. „Už 13. února vypíná stávající DVB-T vysílání programů komerčních televizních stanic,“ zdůraznila mluvčí. Podle ní se tento termín týká konkrétně programů Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a Barrandov TV, které jsou aktuálně v multiplexu 2.

„Minutu před půlnocí 19. února budou vypnuty zbývající kanály komerčních televizních stanic, které jsou nyní v multiplexu 3, a v ranních hodinách 20. února bude spuštěno televizní vysílání ve standardu DVB-T2 v nových finálních multiplexech 22 a 23 pro všechny komerční televizní stanice a také finální vysílání České televize v multiplexu 21. Stávající DVB-T vysílání České televize na těchto vysílačích vypne až 19. března,“ přiblížila chystaný plán Miterová.

Standard DVB-T2 představuje budoucnost

Jak na to

Koho se přechod týká?

Je nutné zdůraznit, že se nucený přechod netýká každého. Zbystřit by měli pouze lidé, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265) je tedy vhodné před nákupem ověřit, který je pro provoz v Česku nezbytný.

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání, stále rostoucí popularitě se například v posledních měsících těší nejrůznější internetové televize. Tuzemští operátoři je totiž často přidávají do balíčků k mobilním paušálům a pevnému internetu za symbolickou cenu.

Reklama

Související články

Končí DVB-T, televize je třeba přeladit

Ve středu minutu před půlnocí se na vysílačích Cukrák a Žižkov, které pokrývají televizním signálem Prahu a střední Čechy, vypne vysílání programů České...

Výběr článků

Načítám