Hlavní obsah

Levné set-top boxy se vracejí do obchodů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli přechodu na DVB-T2 v Praze byly na konci loňského roku beznadějně rozebrané prakticky všechny levné set-top boxy v internetových i kamenných obchodech. Situace se zlepšila až na konci ledna, kdy se cenově atraktivní modely začaly vracet do obchodů. Situace však stále není ideální. Vyplývá to z informací nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Ceny těch úplně nejlevnějších set-top boxů začínají už těsně pod hranicí 600 Kč. Za tyto částky však jednotlivé modely nabízí hned několik desítek prodejců, tedy těch, kteří mají zařízení skutečně skladem. Daleko širší nabídka je podle Zboží.cz u cen mezi 600 a 1000 Kč.

V nedávném průzkumu společnosti Seznam.cz celá řada uživatelů přiznala, že evidují problémy s dostupností levných modelů na konci či začátku roku. Je to dáno i tím, že o set-top boxy má zájem daleko větší množství uživatelů, alespoň tedy ve srovnání s novými televizory.

„Oproti set-top boxům, o které se zájem na nákupním rádci v posledních pěti měsících zvýšil o stovky procent, se poptávka po televizorech zvýšila podstatně méně,“ komentoval situaci na trhu Jan Kriegel, manažer nákupního rádce Zboží.cz.

Češi si od DVB-T2 slibují především lepší obrazovou kvalitu

Internet a PC

Přechod se netýká každého

Přechod na DVB-T2 se týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Jedinci přijímající televizní signál prostřednictvím klasické antény však budou muset přechod řešit. Je tedy nutné mít buď televizor, nebo set-top box podporující standard DVB-T2.

V obou případech je nicméně nutné dávat pozor na to, aby přístroj dokázal dešifrovat kodek HEVC (H.265). Pokud tento standard nezvládne přijímač dešifrovat, nebude prostřednictvím něj možné druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Pro Česko byl zvolen právě tento kodek, zatímco v některých zahraničních státech se používají jiné. Podporu kodeku HEVC (H.265) je tedy vhodné před nákupem ověřit, který je pro provoz v Česku nezbytný.

Řešením samozřejmě může být také přechod na jiný typ televizního vysílání, stále rostoucí popularitě se například v posledních měsících těší nejrůznější internetové televize. Tuzemští operátoři je totiž často přidávají do balíčků k mobilním paušálům a pevnému internetu za symbolickou cenu.

Reklama

Související témata:

Související články

Končí DVB-T, televize je třeba přeladit

Ve středu minutu před půlnocí se na vysílačích Cukrák a Žižkov, které pokrývají televizním signálem Prahu a střední Čechy, vypne vysílání programů České...

Zájem o DVB-T2 set-top boxy nepolevuje

Zájem o set-top boxy a nové televizory v souvislosti s přechodem na nový standard DVB-T2, který byl podle prodejců značný v prosinci, nepolevuje ani na začátku...

Výběr článků

Načítám