Hlavní obsah

Doba letních bouřek přichází, chraňte počítač před blesky

Novinky, Miloslav Fišer

V Česku i na Slovensku jsou v letních měsících, zvláště v červnu a červenci, velmi časté bouřky. Časté blesky mohou způsobit přepětí, které ohrožuje citlivé elektronické přístroje, a mohou vést ke zkratu nebo ohni. Poradíme vám, jak můžete ochránit počítač a ostatní domácí spotřebiče před poškozením bleskem.

Článek

Podle studie provedené společností APC se již 53 procent domácností setkalo s poruchami zásobování elektřinou. Ve více než 17 procentech domácností tyto poruchy souvisely s přepětím způsobeným bleskem. Šedesát procent populace si navíc myslí, že jedinou ochranou před blesky jsou hromosvody.

“Blesk vytvořený v kumulonimbu nebo bouřkovém mraku je jedním z nejpůsobivějších a zároveň nejnebezpečnějších fenoménů. V horských regionech jsou blesky častější než v rovinách. Ve středu Evropy je průměrně 30 až 40 dní bouřek za rok, nejčastěji v období mezi květnem a červencem,” řekla ředitelka odboru letecké meterologie a varování veřejnosti OMSZ Valéria Sándorová.

“Místo, kam blesk udeří, nelze určit dopředu, většinou je to místo nejméně očekávané. Protože blesky většinou zasahují vrcholky objektů, lze se proti nim chránit hromosvody, které odvádějí energii blesku, a chrání tak před mechanickým poškozením nebo požárem. Hledat ochranu před bleskem pod osaměle stojícím stromem je proto velmi nebezpečné,” dodala Sándorová.

Co by měl člověk dělat, pokud venku prší a jsou blesky?

„Většina lidí si myslí, že stačí vypnout televizi a domácí kino z elektřiny. Obávám se, že je musím zbavit iluzí, protože to zdaleka nestačí. Jednak protože blesk, který se dostane do elektrické nebo telekomunikační sítě, může způsobit zkrat nebo požár, jednak proto, že takový postup datové kabely před přepětím neochrání,” říká Ivan Hábovčík, manažer společnosti APC pro ČR, SR a Polsko.

“S ochranou před přepětím si můžete být jistí jednou věcí: cena zařízení je stále neporovnatelně nižší než případné škody způsobené bleskem a přepětím. Důležité je vybrat si ochranu, která odpovídá vašim potřebám a přístrojům – malá kancelář potřebuje jiné řešení než velká serverová místnost či domácnost,” dodal Hábovčík.

Tipy pro výběr přepěťové ochrany

  • Vyberte si ochranu před přepětím s nízkým stupněm propustnosti napětí. Nezapomínejte, že ochrana před přepětím funguje jenom tehdy, je-li v bytě dostatečné uzemnění.
  • Vyberte si ochranu před přepětím pro svá elektronická zařízení, která dokáže ochránit všechna vedení ohrožená přepětím, včetně elektrických kabelů, telefonních kabelů, datových linek a koaxiálních kabelů.
  • Připojte nepřerušitelný napájecí zdroj (UPS) k těm zařízením, která musejí zůstat v provozu i během výpadku proudu.
  • Vyberte si jednotku UPS s nastavitelnou dobu provozu, pokud chcete zvýšit provozní dobu klíčového zařízení připojením více baterií.
  • Maximálně si užijte své cenné domácí kino a zároveň jej chraňte zařízením pro posílení dodávky energie, které zařízení nejen chrání před přepětími, ale také kontroluje napětí a filtruje kolísání proudu.
  • Myslete na vlastní bezpečnost a vyberte si ochranu napájení, která má záruku na škody způsobené v připojeném zařízení.
  • Dbejte také na to, aby zařízené mělo certifikáty: Vyberte si ochranu napájení, jejíž bezpečnost certifikovaly renomované laboratoře.

APC SurgeArrest P1-FR

Kompaktní pasivní přepěťová ochrana pro počítače a další domácí elektronické spotřebiče má několika úrovňovou ochranu a indikátor aktivní ochrany a poruchy na kabeláži budovy.

:. APC SurgeArrest P1-FR, cena: 230 Kč

Infosec PFS 6 TFR USB hub

PFS 6 TFR USB chrání vaše počítače a periferie proti poškozením způsobenými vrcholovým napětím, bleskem, poruchami sítě a přepětím. Novinkou je v této oblasti integrovaný USB hub, který kromě rozšíření o čtyři porty rozhraní USB 2.0 nabídne jejich plnou ochranu proti přepětí. Ochrana nabízí kontrolní diody pro symbolizaci aktivity přepěťové ochrany a indikace napájení ze zásuvky.

:. Infosec PFS 6 TFR USB hub, cena: 500 Kč

APC CyberFort II 550VA

Společnost APC inovovala svojí nejpopulárnější řadu záložních zdrojů: Back-UPS. Novinkou je například USB komunikace s PC jako standard nebo automatické uložení dat a bezpečné ukončení systému v případě kolapsu. Tento model disponuje kapacitou 500 VA a 300 W. Baterie také doznala řadu změn k lepšímu, nyní jsou APC záložní zdroje vybaveny uživatelem za provozu vyměnitelnými, olověnými, bezúdržbovými akumulátory.

:. APC CyberFort II 550VA, cena: 2500 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám