Hlavní obsah

Digitální vysílání České televize letos pokryje 93 procent republiky

Právo, Novinky, ČTK, mif, jp

Digitální signál čtyř programů České televize (ČT) má být na konci září dostupný na 75 procentech území republiky a do konce roku na 93 procentech. Oznámil to na konci minulého týdne manažer programu digitalizace ČT Pavel Hanuš.

Článek

Ve čtvrtek se vypíná televizní analogový signál ČT 2 na vysílači Ještěd a o den později ho nahradí digitální vysílání prvního multiplexu. To se týká programů ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24. Ve stejný den se zapne digitální multiplex 1 ve středočeských Voticích na vysílači Mezivrata.

Na konci srpna začne digitálně vysílat multiplex 1 vysílač Černá hora v Trutnově, kde se rovněž vypne analogový program ČT 2. „Zatím celý proces digitalizace postupuje přesně podle plánu,“ konstatoval Hanuš. Současné pokrytí prvního multiplexu činilo podle Českého telekomunikačního úřadu ke konci června 66,4 procenta území republiky.

Nova a Prima též digitálně

Právě 30. června bylo spuštěno digitální vysílání pro jižní Čechy na vysílači Vimperk-Mařský vrch a pro Vysočinu z vysílače Jihlava-Javořice. Podobně je tomu u soukromých televizí Nova a Prima, které digitálně vysílají z multiplexu 2. Ten k poslednímu červnu podle ČTÚ pokrývá 59,2 procenta území České republiky.

Multiplex 2 vysílá od posledního června například z Klínovce a od 30. dubna ze Zelené hory v Chebu. V Domažlicích a v Plzni byl spuštěn už v říjnu loňského roku. Multiplex 2 tak nyní pokrývá celou oblast západních Čech, stejně jako multiplex 1, který byl v těchto oblastech spuštěn minulý rok.

Digitalizace ČR bude dokončena v roce 2012

Pokud bude dodržen technický plán přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání, vydaný jako nařízení vlády č. 161/2008, měla by být Česká republika pokryta do konce roku 2012.

Vysílací síť 1 pro veřejnoprávní vysílání by měla dosáhnout 95% pokrytí obyvatelstva už v roce 2010. Po ukončení analogového vysílání z vysílače Praha-Žižkov na konci dubna skončí v září i vysílání z Plzně-Krašova a v říjnu i z Prahy-Cukráku.

Na rozdíl od analogového signálu si u digitálního vysílání může každý vybrat z několika různých druhů příjmu. V následující tabulce si uvedeme, jaké máme možnosti.

Druhy digitálního televizního vysílání
Pozemní digitální televize DVB-T
Zemský digitální příjem je nejlevnějším způsobem, jak se dostat k digitální televizi. Představuje také jediný nezpoplatněný příjem televize, nepočítáme-li sledování nekódovaných satelitních programů. V České republice je zemský příjem televize také zdaleka nejoblíbenějším, takže se týká největšího počtu domácností.
Satelitní příjem DVB-S
Satelitní televize má oproti rozšířenějšímu zemskému příjmu televizního signálu mnoho výhod, například v tom, že divák nemusí čekat, kdy v jeho regionu začne vysílat digitální vysílač. Na druhou stranu existuje i několik nevýhod, z nichž asi největší je fakt, že mnoho televizních programů musí svůj signál ze satelitu kódovat a bez přístupové karty se k němu divák nedostane.
Digitální kabelová televize DVB-C
Kabelovou televizi můžete přijímat buď v analogové podobě nebo digitálně. Vypínání analogových televizních vysílačů se analogové kabelové televize netýká a záleží čistě na poskytovateli kabelové televize, zda a kdy se rozhodne analogové vysílání ukončit a plně se soustředit na provozování digitální kabelové televize.
Příjem přes internet IPTV
Digitální vysílání přes pevnou linku (IPTV) skýtá všechny možnosti doplňkových služeb, s nimiž si diváci obecně spojovali digitální televizi. Je plně interaktivní, zákazník si může prostřednictvím zpětného kanálu objednávat filmy v domácí videotéce nebo konkrétní televizní přenosy sportovních zápasů. IPTV je také dostupnější než další podobná služba, kabelová televize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám