Hlavní obsah

Děti zemřely nebo byly zmrzačeny. Konžské rodiny žalují technologické giganty kvůli kobaltu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké technologické firmy Google, Apple, Microsoft, Dell a Tesla čelí ve Spojených státech žalobě 14 rodin z Konga. Žalobci tvrdí, že jejich děti zemřely nebo byly zmrzačeny při těžbě kobaltu, který společnosti využívají v bateriích do svých zařízení. Na případ upozornil britský list The Guardian, podle nějž jde o první podobnou kauzu. Firmy se k věci zatím nevyjádřily.

Foto: Aly Song, Reuters

Jednou ze společností, které čelí žalobě, je americký Apple. (Ilustrační foto)

Článek

Podle žaloby byly některé děti v Kongu kvůli chudobě nuceny pracovat v kobaltových dolech evropských a čínských firem, které jsou dodavateli amerických technologických obrů.

V dokumentech zaslaných soudu ve Washingtonu se uvádí, že děti v některých případech dostávaly jen dva dolary denně (necelých 47 korun) za to, že v temných tunelech dolovaly rudu primitivními nástroji. Kvůli nevhodným pracovním a bezpečnostním podmínkám některé zemřely a další utrpěly vážná zranění.

Americký soud umožnil spotřebitelům antimonopolní žalobu na Apple

Internet a PC

Kobalt těžily i děti

Firmy v USA si podle žalobce byly vědomy, že kobalt dodávaný těžařskými společnostmi je zčásti vytěžen dětmi, které pracují v nebezpečném prostředí. Společnosti proto nesou část viny za využívání nucené dětské práce.

Ačkoliv americké společnosti doly přímo nevlastní, bylo podle obžaloby v jejich kompetencích a finančních možnostech na svoje dodavatelské řetězce dohlédnout a zasáhnout do nich. Tím, že tak neučinily, přispěly podle rodin ke smrti a těžkým zraněním několika dětí.

Chytré telefony, laptopy či elektromobily

Žalobce po technologických společnostech požaduje odškodnění za nucenou práci, nespravedlivé obohacení, nedbalý dohled a za způsobenou duševní tíseň.

Kobalt je nezbytným prvkem pro výrobu lithiových baterií, jež pohání veškeré chytré telefony, laptopy či elektromobily. Kvůli stále rostoucí touze po tomto druhu zboží se celosvětová poptávka po kobaltu za posledních pět let ztrojnásobila a do konce roku 2020 se má znovu zdvojnásobit. Přes 60 procent tohoto kovu pochází z Konga, jedné z nejchudších a nejméně stabilních zemí na světě.

Reklama

Související články

Uber čelí žalobě, že špehoval konkurenci

Americká justice vyšetřuje alternativní taxislužbu Uber. Údajně používala nelegální software ke sledování řidičů konkurenční firmy Lyft. Podle zdrojů agentury...

Výběr článků

Načítám