Hlavní obsah

Co umí vaše PC 34/2004 - Jednodušší správa mobilního telefonu

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Zaujala vás reklama na nový mobilní telefon? Přemýšlíte o jeho pořízení, ale děsíte se toho, že budete muset ručně přeťukávat kontakty z jednoho telefonu do druhého? Už nemusíte - představíme vám software, se kterým tuto práci zvládnete během chvilky, a to i u telefonů různých značek.

Foto: archiv zámku Žďár nad Sázavou
Článek
  • Dnes již téměř každý mobilní telefon umožňuje ukládat si kontakty do paměti telefonu namísto SIM karty, což přináší řadu výhod. Problém však nastane, pokud si zakoupíte nový telefon a potřebujete všechny informace přenést ze starého telefonu do nového. Komplikace je menší, pokud jste zachovali výrobce a chcete přenést data mezi telefony stejných značek - pak stačí použít jen originální software. Co ovšem dělat, jestliže váš starý mobil je třeba Nokia a nový Siemens?
  • Jste firma, která používá více mobilů? Rádi byste spravovali všechny firemní kontakty pro všechny mobilní telefony centrálně?

Pak musíte začít využívat externí software určený ke správě mobilních telefonů!

Jedním z těch kvalitnějších a uživatelsky pohodlně ovladatelných je MOBILedit!, který vyvíjí v Compelson laboratories. MOBILedit! je otevřený systém přinášející možnost spravovat mobilní telefon z počítače. Po připojení telefonu pomocí kabelu, infračerveného portu nebo Bluetooth můžete prohlížet obsah telefonu na počítači, provádět fulltextové vyhledávání, vytáčet čísla a posílat SMS, kopírovat fota z telefonu, nahrávat loga, vyzvánění, MP3 i přenášet v telefonu dokumenty. Jedním kliknutím zazálohujete veškerá data, zkopírujete je do jiných mobilních telefonů a upravíte své kontakty, aniž byste se dotkli telefonu. Když obdržíte SMS, bude vám na počítači zobrazena podobně jako email. Můžete na ní ihned odpovědět, přeposlat ji, nebo ji přesunout do archívu. Používáním softwaru se vaše práce s mobilem stane daleko pohodlnější.

Chcete-li si program ozkoušet, stáhněte si ho. Pokud nezadáte aktivační klíč, pracuje MOBILedit! v módu Lite. Program funguje plně po 7 dnů, poté je omezen: k zasílaným SMS zprávám se připojí krátký text "Sent by MOBILedit!", vytáčení je možné provést 5x do dalšího startu programu, nelze zapisovat do zařízení, je omezena možnost hrát šachy, nelze synchronizovat s MS Outlook Express, souborový systém je pouze pro čtení a je možné provést stažení jednoho soboru na jedno spuštění programu. Ostatní funkce jsou shodné s plnou verzí, kterou získáte po zadání aktivačního klíče. V současné době je k dispozici verze 1.90.

Spouštíme program

Připojení telefonu k PC není žádná těžká věc, a proto ji zvládne opravdu každý. Nejprve je nutné na mobilním telefonu aktivovat Bluetooth či infračervený port, nebudete-li  telefon připojovat po kabelu. Poté spusťte nainstalovaný MOBILedit!. Pro detekci telefonů můžete použít průvodce, kterého vám program nabídne hned na první stránce či si můžete nastavit program sami. Ve výběru telefonů zatrhněte jen ty telefony, které potřebujete, protože čím více jich je, tím je detekce a práce programu pomalejší. Jakmile správně nastavíte port, přes který se data budou přenášet či dokončíte nastavení s průvodcem, telefon se sám spojí s počítačem a úspěšnou komunikaci ohlásí zvukovým znamením.

Kopírujeme kontakty mezi telefony

Lze si vybrat mezi třemi způsoby, jak data překopírovat:

  • Kopírování můžete provést jednoduše prostřednictvím schránky. Vyberete kontakty v jednom telefonu, SIM nebo Outlooku, zkopírujete je do schránky, vyberete seznam cílového telefonu, kliknete do něj a zvolíte Vložit. Nové kontakty jsou zobrazeny červeně.
  • Druhá metoda je ještě komfortnější. Nejdříve si označíte kontakty pomocí tlačítka Označit. Potom pomocí tlačítka Kopírovat do vyberete cílové zařízení a seznam.
  • Třetí metodou je pak použití funkce nazývané DragDrop, tedy chytni a pusť. Označené kontakty je tak možné "chytnout" pomocí levého tlačítka myši a přetáhnout nad požadovanou cílovou složku. Uvolněním tlačítka myši pak kontakty do složky přesunete.

Fulltext hledání, co více si můžete přát

Kýžený kontakt můžete najít mnohem pohodlněji a rychleji než v samotném telefonu, hledá se totiž metodou fulltext - nemusíte si například pamatovat, začíná-li kontakt jménem nebo příjmením. Stačí napsat libovolnou část hledaného řetězce do pole na horní liště a kliknout na tlačítko Hledat nebo stisknout klávesu Enter. Pro hledání dalšího výskytu stačí znovu kliknout nebo stisknout Enter. Pak už jen kliknete na tlačítko Vytočit pro zatelefonování nalezené osobě nebo SMS pro poslání zprávy. Pokud máte telefon připojen pomocí Bluetooth, je tento způsob používání systému MOBILedit! pro telefonování nebo posílání zpráv mimořádně efektivní.

Neťukejte již textovky na mobilu

Pro psaní SMS stačí kliknout na samotnou hlavní složku nazvanou SMS. Otevře se vám dialogové ono, kde do řádku Komu... můžete napsat přímo telefonní číslo nebo po kliknutí na tlačítko Komu... si můžete komfortně vybírat telefonní čísla ze seznamu. Vybírat můžete nejen ze seznamů právě připojeného mobilního telefonu, ale i ze všech seznamů uložených v zálohách a ve složce Odpojené. Pokud odešlete SMS, zpráva standardně zmizí, funkcí Zpět (CTRL + Z) se však zpráva znovu objeví a vy ji můžete poslat dalšímu adresátovi.

Potřebujete-li zprávu poslat více lidem a používat tak funkci obecně nazývanou Hromadné odesílání, přepněte se do Adresáře kontaktů a označte si všechny kontakty, kterým chcete poslat zprávu. Můžete k tomu využít i filtr nebo třídění kontaktů. Poté klikněte na tlačítko SMS v nástrojové liště. Přepnete se automaticky do složky SMS a v poli Komu... máte vyplněny všechny adresáty. Toto pole se v náhledu zkracuje, přestože nemusíte vidět všechny, jsou tam, stačí si kliknout na tlačítko Komu... a všechny kontakty uvidíte. Můžete takto i rozšířit výběr přidáním dalších kontaktů z jiných telefonů nebo SIM karet, ať už jsou aktuálně připojené nebo ne.

I přestože jsou textové zprávy poměrně levné, na konci měsíce se jejich počet nasčítá a na telefonním účtu je to znatelné. Vy ale můžete ušetřit pomocí metody komprimace. Pokud píšete a zjistíte, že je zpráva příliš dlouhá, oceníte užitečnou funkci komprimace textu, která jej zkrátí. Má dva stupně: První stupeň Komprimovat odstraní ze zprávy vícenásobné mezery a mezery například za tečkou, zato pak druhý stupeň UltraKomprimace odstraní z textu veškeré mezery a slova oddělí velkými počátečními písmeny. Pokud vám přijde takto upravená textová zpráva, můžete si ji jednoduše příkazem Dekomprimovat rozbalit. Do textu zprávy lze velice jednoduše pomocí tlačítka Vložit číslo vkládat telefonní čísla a kontakty z telefonního seznamu. K dispozici jsou také tlačítka pro rychlé vkládání smajlíků.

Jak se říká, za zkoušku nic nedáte.

Jak posílat dotaz?

Své dotazy můžete zasílat e-mailovou zpávou na adresu mar.betka@wo.cz s tím, že do předmětu této zprávy je NUTNÉ uvést slovo PORADNA. Popřípadě stačí kliknout na nadpis PORADNA, který je v každém díle, a adresa i předmět se vám vyplní sám.

Jak odpovědět na dotaz?

Stačí, pokud kliknete na nezodpovězený dotaz, tím se spustí váš poštovní program a vy budete moci zaslat odpověď na daný problém. Pokud nemáte nastaveného poštovního klienta, odpovědi můžete zasílat na e-mailovou adresu mar.betka@wo.cz, přičemž do předmětu zprávy, prosím, uveďte vždy Poradna - Odpověď xx (kde xx je číslo dotazu). Pokud bude vaše rada řešit aktuální problém čtenáře, bude po zpracování zařazena jako Vyjádření. Pokud již byl dotaz zařazen v dalším díle do kategorie zodpovězené dotazy a vy přesto chcete zaslat další doplňující radu, můžete. Ale učiňte tak již na adresu daného tazatele, která je u každého zodpovězeného dotazu uvedena.

Zodpovězené dotazy

Dotaz 130:

(Lenca.He@seznam.cz)

Dobrý den,

Dobrý den,

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu s koupí inkoustové tiskárny pro domácnost. Dávám přednost značkám Canon a HP. Doporučujete tzv. multifunkční nebo je lepší si pořídit vše zvlášť.

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu s koupí inkoustové tiskárny pro domácnost. Dávám přednost značkám Canon a HP. Doporučujete tzv. multifunkční nebo je lepší si pořídit vše zvlášť.

Děkuji Lenka Heroldová

Vyjádření: Dobrý den, osobně doporučuji pro domácí či kancelářské účely multifunkční zařízení. Ušetříte nejen místo na stole či elektrické zásuvky, ale zároveň můžete zařízení používat jako kopírku i bez zapnutého PC.

Dotaz 131:

(Milan385@seznam.cz)

Přeji hezkou noc.

Přeji hezkou noc.

Omlouvám se, že Vás vyrušuji tak pozdě v noci, ale předpokládám, že již v tuto dobu počítač nepoužíváte, tak se k Vám tato zpráva dostane až zítra pokud si počítač zapnete.

Potřeboval bych poradit se 2 problémy:

Potřeboval bych poradit se 2 problémy:

Potřeboval bych poradit se 2 problémy:1) Občas se mi stává, že nemohu vypnout počítač normálně klepnutím myší na Start potom na vypnout a po té vybrat jednu ze tří možností úsporný režim - vypnout - restartovat a právě ani jedna z možností na poklep nereaguje, i když mám všechny programy ukončené a uzavřené. Buď musím použít ctrl+alt+delete a pak teprve zvolit vypnout nebo použít program vypínač na dobrou noc.

Potřeboval bych poradit se 2 problémy:1) Občas se mi stává, že nemohu vypnout počítač normálně klepnutím myší na Start potom na vypnout a po té vybrat jednu ze tří možností úsporný režim - vypnout - restartovat a právě ani jedna z možností na poklep nereaguje, i když mám všechny programy ukončené a uzavřené. Buď musím použít ctrl+alt+delete a pak teprve zvolit vypnout nebo použít program vypínač na dobrou noc.2) Jak nastavit v možnostech internetu programy email Outlook Express.

Potřeboval bych poradit se 2 problémy:1) Občas se mi stává, že nemohu vypnout počítač normálně klepnutím myší na Start potom na vypnout a po té vybrat jednu ze tří možností úsporný režim - vypnout - restartovat a právě ani jedna z možností na poklep nereaguje, i když mám všechny programy ukončené a uzavřené. Buď musím použít ctrl+alt+delete a pak teprve zvolit vypnout nebo použít program vypínač na dobrou noc.2) Jak nastavit v možnostech internetu programy email Outlook Express.

Děkuji za případnou radu. Milan

Vyjádření: Pokud nelze počítač vypnout, doporučuji zkontrolovat PC antivirovým program, či následně přeinstalovat. Outlook Express jako výchozí program pro poštu nastavíte v Internet Exploreru, kde kliknete na Nástroje, následně na Možnosti Internetu, Programy a zde vyberete tento program v kolonce E-mail.

Dotaz 132:

(Leos.Zezula@seznam.cz)

Dobrý den,

Dobrý den,

Dobrý den,mám 2 počítače s operačním systémem Windows XP Professional spojené síťovkou a nastavené pro přistup na vzdálenou plochu. Abych se dostal do druhého počítače, muslim mít vytvořen učet s heslem. Když spouštím počítač, chce po mně toto heslo, dá se to nějak zakázat

Dobrý den,mám 2 počítače s operačním systémem Windows XP Professional spojené síťovkou a nastavené pro přistup na vzdálenou plochu. Abych se dostal do druhého počítače, muslim mít vytvořen učet s heslem. Když spouštím počítač, chce po mně toto heslo, dá se to nějak zakázat

Dobrý den,mám 2 počítače s operačním systémem Windows XP Professional spojené síťovkou a nastavené pro přistup na vzdálenou plochu. Abych se dostal do druhého počítače, muslim mít vytvořen učet s heslem. Když spouštím počítač, chce po mně toto heslo, dá se to nějak zakázat Když zruším heslo nedostanu se na vzdálenou plochu. Když místo hesla dám jen ENTER, dopadne to stejně.

Dobrý den,mám 2 počítače s operačním systémem Windows XP Professional spojené síťovkou a nastavené pro přistup na vzdálenou plochu. Abych se dostal do druhého počítače, muslim mít vytvořen učet s heslem. Když spouštím počítač, chce po mně toto heslo, dá se to nějak zakázat Když zruším heslo nedostanu se na vzdálenou plochu. Když místo hesla dám jen ENTER, dopadne to stejně.

Děkuji LEO

Vyjádření: Dobrý den, toto samozřejmě nejde. Pro přístup ke vzdálené ploše musíte používat heslo, je to kvůli bezpečnosti. Pokud nechcete při zapnutí počítače zadávat pro přístup do systému heslo, ale zároveň využívat vzdálenou plochu, pak si vytvořte 2 různé uživatelské účty a jen jeden nechte s heslem pro Vzdálenou plochu.

Dotazy k vyjádření

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, zda-li byste mi neporadil nějaké RSS odkazy? Mám RSS prohlížeč, ale nevím adresy serverů...

Děkuji!

Dobrý den,

u sytému Win XP se po vložení CD do mechaniky a po prozkoumání obsahu objeví nabídka programů, ve kterých je možno toto CD či DVD spustit (Průzkumník, MediaPlayer apod.). Jak však do tohoto seznamu přidat program, který zde chybí a který bychom chtěli použít? (Konkrétně v našem případě PowerDVD pro přehrání DVD.)

u sytému Win XP se po vložení CD do mechaniky a po prozkoumání obsahu objeví nabídka programů, ve kterých je možno toto CD či DVD spustit (Průzkumník, MediaPlayer apod.). Jak však do tohoto seznamu přidat program, který zde chybí a který bychom chtěli použít? (Konkrétně v našem případě PowerDVD pro přehrání DVD.)

Děkuji za odpověď,

Boris Grebennikov

Rychnov nad Kněžnou

Dobrý den,

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekuje

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekuje

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekujeDisk:

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekujeDisk:Seagate 200 GB SATA naformátovaný na FAT 32, ovladače na SATA, disk ze základní desky Jetway.

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekujeDisk:Seagate 200 GB SATA naformátovaný na FAT 32, ovladače na SATA, disk ze základní desky Jetway.

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekujeDisk:Seagate 200 GB SATA naformátovaný na FAT 32, ovladače na SATA, disk ze základní desky Jetway.Když jsem z jiného disku natvrdo nakopíroval nainstalovanou verzi, oznámilo mi to, že z disku nelze číst.

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekujeDisk:Seagate 200 GB SATA naformátovaný na FAT 32, ovladače na SATA, disk ze základní desky Jetway.Když jsem z jiného disku natvrdo nakopíroval nainstalovanou verzi, oznámilo mi to, že z disku nelze číst.

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekujeDisk:Seagate 200 GB SATA naformátovaný na FAT 32, ovladače na SATA, disk ze základní desky Jetway.Když jsem z jiného disku natvrdo nakopíroval nainstalovanou verzi, oznámilo mi to, že z disku nelze číst.Dokážete mi poradit?

poskládal jsem si počítač. Vše běží, ale když chci instalovat Windows XP, tak po spuštění instalace a přidání SCSI zařízení přes F6 a vložení ovladače pro SATA disk mi instalátor oznámí, že není připojen žádný disk.Přitom:1) mám nainstalovány Windows 98 (FAT 32)2) Bios disk potom pochopitelně detekujeDisk:Seagate 200 GB SATA naformátovaný na FAT 32, ovladače na SATA, disk ze základní desky Jetway.Když jsem z jiného disku natvrdo nakopíroval nainstalovanou verzi, oznámilo mi to, že z disku nelze číst.Dokážete mi poradit?

Děkuji za odpověď, Toh.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám