Hlavní obsah

Cisco má zaplatit za porušení patentů téměř dvě miliardy dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americká společnost Cisco Systems má zaplatit 1,9 miliardy USD (43,7 miliardy Kč) za porušení patentů firmy Centripetal Networks souvisejících se složitými bezpečnostními funkcemi počítačové sítě. Oznámil to soudce Henry Morgan. Cisco se hodlá proti rozhodnutí odvolat.

Foto: Cisco

Webové stránky společnosti Cisco

Článek

Soudce dospěl k názoru, že firma Cisco porušila celkem čtyři patenty náležející firmě Centripetal. Ta si rovněž stěžovala, že kromě porušení patentů jí Cisco zabránilo v přístupu k vládním zakázkám.

Firmě Centripetal podle soudce náleží 755,8 milionu za použití jejích vynálezů. Tuto částku pak zvýšil dvaapůlkrát po zjištění, že porušení firmy Cisco bylo „úmyslné a do očí bijící”. Nařídil také firmě Cisco zaplatit licenční poplatky a deset procent z tržeb z prodeje některých produktů za poslední tři roky a v následujících třech letech platit licenční poplatky pět procent z tržeb.

Apple čelí patentové žalobě, čínský podnik chce miliardové odškodné

Internet a PC

Provozní ředitel firmy Centripetal Jonathan Rogers uvedl, že firma je z rozhodnutí „nadšená”.

Odškodné představuje méně než tříměsíční zisk firmy Cisco. V loňském roce čistý zisk firmy Cisco činil 11,04 miliardy USD. Cisco patří také mezi firmy s nejvyšší hotovostí v technologickém sektoru, upozornila agentura Bloomberg.

Soud se měl původně konat před porotou. Soudní budova je však kvůli pandemii covidu-19 zavřená pro veřejnost. Celý proces se tak konal prostřednictvím telekonferenční aplikace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám