Hlavní obsah

Čína se přes karibské mobilní sítě nabourávala do telefonů Američanů, tvrdí expert

Novinky, Alex Švamberk

Čína se zřejmě nabourala do desítek tisíc mobilních telefonů, které užívají Američané, uvedl pro list The Guardian expert Gary Miller, který dříve působil ve státem podporované společnosti pro bezpečnost mobilních sítí. Byl viceprezidentem firmy Mobileum. Podle něj k tomu Čína využila mobilní operátory na Bahamách a na Barbadosu. Čína vše popřela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Millera čínsky státní mobilní operátor China Unicom poslal přes tyto sítě signální pokyny Američanům, kteří vycestovali do zahraničí, nejčastěji právě do Karibiku, či byli nějakou dobu poblíž signálu daného karibského operátora.

Jde o pokyn telefonu, který operátorovi umožní sledovat pohyb zařízení a spojovat je s dalšími lidmi na síti a také jim účtovat roaming. Dají se však používat i nezákonným činnostem, jako je trasování mobilu, sledování jeho komunikace a nabourávání se do ní.

Američtí operátoři se často podobným napadením brání, ale podle Millera ne dostatečně. Zaměřil se na příkazy, které působily nezákonně, neodpovídaly standardu komunikace GSMA, nebo byly vyslány z jiných zemí, než kam uživatel cestoval.

Peking to vzal zostra, vmžiku zakázal 105 mobilních aplikací. Je mezi nimi TripAdvisor

Software

Miller zjistil, že Čína provedla v roce 2018 nejvíce pokusů sledovat americké uživatele sítí 3G a 4G . Většinu podnikla společnost China Unicom. Podle něj by mohlo jít o státem podporovanou špionážní kampaň, neboť v letech 2018 až 2020 byly terči desítky tisíc amerických uživatelů. „Jakmile se dostanete do řádu desítek tisíc, tak lze tyto útoky označit za masové sledování,“ řekl Miller.

Podle něj byly telefony současně napadány přes dva karibské operátory - barbadoskou Cable & Wireless Communications (Flow) a Bahamskou telekomunikační společností (BTC). Během čtyř až osmi týdnů šlo o desítky útoků, což naznačuje, že šlo o koordinované útoky. V roce 2019 jich šlo nejvíce z Barbadosu.

Čína chce dominovat. Je největší hrozbou pro svobodu, varoval šéf amerických tajných služeb

Svět

Mluvčí obou karibských společností se odmítl pro list The Guardian vyjádřit. Mluvčí čínského velvyslanectví v USA vše popřel s tím, že se Čína „staví proti všem druhům kybernetických útoků a bojuje s nimi“.

Americká Federální komise pro komunikaci, která působí jako regulátor v oblasti telekomunikací, však už v dubnu varovala, že může zablokovat působení China Unicom a dalších čínských telekomunikačních firem v USA. China Unicom se ohradila s tím, že dodržuje nařízení a je ochotna spolupracovat s americkými úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám