Hlavní obsah

Česká verze Wikipedie byla spuštěna před 20 lety

– Praha

Před 20 lety, 3. května 2002, byla spuštěna česká verze internetové encyklopedie s otevřeným obsahem Wikipedia. Její původ je ve Spojených státech, kde byla založena v roce 2001. Princip encyklopedie spočívá v tom, že její uživatelé sami píší a editují texty jednotlivých článků.

Foto: repro wikipedia.org

Česká Wikipedie

Článek

Nyní tuzemská Wikipedia obsahuje přes půl milionu článků. Pro srovnání – Wikipedia, která má nyní 326 jazykových verzí, má teď přes 6,4 milionu článků v angličtině, 2,6 milionu hesel v němčině a slovenská verze čítá kolem 240 000 článků. Česká verze je podle počtu článků (zpracovaných hesel) 27. v pořadí ve světě.

Světová nadace Wikimedia vybírá finanční prostředky na provoz encyklopedie pomocí sbírky a pak je přerozděluje národním pobočkám. O největší internetovou encyklopedii v češtině se stará nezisková organizace Wikimedia ČR.

Uživatelských účtů v tuzemsku jsou tisíce, aktivně a pravidelně se však o obsah české verze stará pouze pár stovek lidí. Kontrolu článků zajišťuje užší komunita wikipedistů, přičemž vyšší pravomoci mají například volení správci se zkušeností a dobrou pověstí v komunitě. Mnohé opravy článků bývají rychlé, některé spory o údaje se ale řeší velmi dlouho.

O českou Wikipedii pečují stovky lidí, spor o údaj trvá i měsíce

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Putin chce vlastní Wikipedii

Rusko by podle prezidenta Vladimira Putina mělo mít vlastní alternativu k Wikipedii. Šéf Kremlu navrhl vytvořit ruskou online encyklopedii, která bude...

Výběr článků

Načítám