Hlavní obsah

Češi nakupují kryptoměny jako zběsilí, v srpnu utratili 200 milionů korun

Novinky, rim

Nebývalému zájmu Čechů se těšily kryptoměny i v posledním měsíci letních prázdnin, během srpna nakoupili lidé v tuzemsku virtuální mince za zhruba 200 milionů korun. Od začátku roku dosáhl celkový objem nákupů 3,8 miliardy Kč, což je o 95 procent více než loni. Vyplývá to z údajů burzy Bit.plus.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V srpnu tedy Češi nakupovali kryptoměny ve stejném objemu jako během července, proti loňskému roku je to ale dvojnásobek. „Loni se s polovičním objemem peněz dalo pořídit dvakrát tolik bitcoinů než letos,“ prohlásil ředitel a zakladatel Bit.plus Martin Stránský.

„Kromě bitcoinu, na který stále připadá drtivá většina obchodů, byl v srpnu velký zájem také o ethereum nebo dogecoin, které zaznamenaly meziroční nárůsty v desítkách procent,“ doplnil Stránský.

Kurz litecoinu vystřelil raketově vzhůru. Kvůli jedinému e-mailu

Internet a PC

V průběhu srpna se kurz bitcoinu vyšplhal až nad hranici 50 000 dolarů (1 070 950 Kč), po velkém pádu přitom ve druhém měsíci letních prázdnin posílil téměř o 20 000 dolarů, tedy v přepočtu o 428 500 Kč.

Aktuálně se kurz pohybuje okolo 47 000 dolarů (1 006 460 Kč). Ještě letos v dubnu byl přitom rekordní kurz 64 000 dolarů (1 370 500 Kč), pro úplnost dodejme, že letošní minimum bylo na začátku roku 29 000 dolarů (621 010 Kč).

Kurz prý ještě poroste

„V srpnu táhlo kurz bitcoinu vzhůru několik pozitivních zpráv, a naopak chyběly ty negativní. Vedle podpory šéfa Tesly Elona Muska měly na růst vliv i informace o vstřícnějším přístupu Německa ke kryptoměnám, chystaném přijetí bitcoinu jako platidla v Salvadoru nebo jeho akceptaci na Kubě," konstatoval Stránský.

Podle něj by měl kurz bitcoinu a dalších hlavních kryptoměn během podzimu dále posilovat, i když pomalejším tempem než na začátku roku. „To ale může mít vliv na nižší objem obchodů. Celkově mohou trh digitálního zlata ovlivnit restrikce spojené s opětovným šířením koronaviru, poptávku mohou naopak zvyšovat obavy z rostoucí inflace,“ uzavřel Stránský.

50 000 dolarů není strop, bitcoin míří podle analytika k novému maximu

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám