Hlavní obsah

Češi budou vyrábět zařízení pro internet věcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetové sdružení CZ.NIC a výrobce elektroniky Jablotron budou spolu vyrábět zařízení a poskytovat služby pro připojení různých domácích spotřebičů a přístrojů k internetu – pro tzv. internet věcí. Základem společné aktivity bude komerční verze zabezpečeného routeru Turris, který před dvěma lety vyvinulo CZ.NIC. Jablotron do projektu investuje řádově milióny korun. Router je v podstatě zařízení, které spojuje různé sítě a přenáší mezi nimi data.

Foto: archív výrobce

Router Turris

Článek

„Již při zahájení projektu Turris jsme věděli, že náš speciální router může být využit rovněž jako centrální zařízení domácnosti, které bude moci řídit připojení různých čidel a měřidel k internetu," uvedl výkonný ředitel CZ.NIC Ondřej Filip.

Spolupráce probíhá jak na vývoji jednotlivých prvků systému, tak na zkoumání reálných aplikací při řešení životních situací. V rámci první etapy společného projektu získá 100 vybraných aktivních účastníků projektu Turris sadu komponent s výzvou, aby navrhli služby a schémata zapojení pro tzv. internet věcí.

„Záměrem naší spolupráce na projektu Turris je přinést našim zákazníkům další výrobky a služby, které jim usnadní život. Uvědomujeme si, že do oblasti internetu věcí vstupují velcí globální hráči, ale za námi je již několik set tisíc instalací systémů, které dokážou ovládat vrata, osvětlení a další spotřebiče a také regulovat vytápění," doplnil šéf nových projektů Jablotronu Alan Fabik.

Projekt Turris vznikl v roce 2013 a jeho cílem je pomáhat uživatelům s ochranou domácí sítě pomocí speciálního routeru. Ten kromě funkcí běžného domácího routeru umí mimo jiné také analyzovat provoz mezi internetem a domácí sítí a identifikovat podezřelé datové toky.

V současnosti je do projektu zapojeno přes 1000 uživatelů internetu z České republiky i ze zahraničí. V následujících měsících rozšíří tuto skupinu uživatelů další tisíc zájemců o účast v projektu, kteří budou moci využívat novou verzi routeru (1.1). Za komerční verzi Turrisu uživatelé zaplatí podle konfigurace od 100 do 200 dolarů (v přepočtu zhruba 2400–4800 korun).

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám