Hlavní obsah

Cena skladeb poskytovaných iTunes se EU nelíbí

Novinky, Ondřej Grym

Na práci společnosti Apple jakožto provozovatele hudebního portálu iTunes, se v těchto dnech zaměřila Evropská komise. Server iTunes nabízí zhruba milión různých písní, které si můžete za poplatek stáhnout a dále využívat.

Foto: Lucie Drahošová

Studentky zdravotnické školy četly dětem

Článek

Evropské komisi se nelíbí, že firma Apple vyžaduje za stažení písně v Británii 79 pencí (1,14 Eura/34 Kč), zatímco v jiných evropských zemích je tato částka stanovena na 0,99 Eura (29,70 Kč).

"Vyšetřování je ve velmi raném stádiu," uvedl Jonathan Todd, mluvčí Evropské komise.

Společnost Apple se brání tím, že cena je tvořena převážně tržním prostředím. "Tržní základy jsou v každé zemi jiné a mají dopad na cenu, za kterou stahování skladeb umožňujeme," stojí v oficiálním prohlášení společnosti Apple. "Není to neobvyklé. Podívejte se na rozdílné ceny CD disků v Británii a naprosto stejných v Americe."

Portál iTunes firmy Apple nabízí hudební soubory od známých společností, jako jsou například EMI, Sony/BMG, Universal a Warner Bros. Pro své soukromé užití si stažené písně v ceně 0,99 dolarů za kus (zhruba 24 Kč) můžete zálohovat na nekonečně mnoho CD médií či je nahrát do hudebních přehrávačů a PC. Každou z písní, kterou iTunes nabízí, je rovněž možné si poslechnout prostřednictvím jejího půl minutového dema.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám