Hlavní obsah

Budoucnost moderní techniky? Umělá inteligence a standard 5G

Novinky, mif

Americké Las Vegas se zkraje ledna proměnilo v Mekku všech technologických nadšenců. Drtivá většina technologických výrobců zde totiž odhalovala svoje novinky. Budoucnost bude podle všeho patřit umělé inteligenci a standardu 5G.

Foto: Profimedia.cz

Nová generace mobilního internetu 5G najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Článek

„Na CES se představuje každá významná inovace, každé řešení, které může ovlivnit globální problémy a zlepšit život kolem nás,“ řekl Gary Shapiro, prezident Spotřební technologické asociace CTA, která veletrh CES pořádá.

Narážel například na to, že právě na výstavišti v Las Vegas se v minulých letech začaly objevovat první novinky ze světa chytrých domácností. A postupně se pro většinu uživatelů staly naprostou samozřejmostí.

Nová generace mobilního internetu

Na letošním ročníku hrál prim standard 5G, tedy nová generace rychlého mobilního internetu. „5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií,“ komentoval to Hans Vestberg, šéf telekomunikačního giganta Verizon.

Na výstavišti skutečně byl vidět prakticky celý ekosystém standardu 5G. Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví – o nejrůznější technické vychytávky, které sledují zdrav svého majitele a následně data zasílají přímo lékaři, nebyla na výstavišti nouze.

Dalším jednoznačným trendem je umělá inteligence. Ta je již nyní součástí drtivé většiny moderních chytrých telefonů – nejčastěji je využívána při focení a natáčení videí k pokročilému analyzování scény a volbě nejvhodnějších obrazových preferencí.

Postupně má ale zasáhnout každý aspekt našeho života. „Umělá inteligence způsobí, že z dat se stane nejvzácnější komodita na světě,“ prohlásila prezidentka společnosti IBM Ginni Rometty.

Umělá inteligence v obchodech i letadlech

Praktické využití umělé inteligence vidí technologičtí giganti například i v běžných obchodech. Charles Redfield z obchodního řetězce Walmart například předestřel, jak mohou sofistikované systémy sledovat v obchodním centru návyky uživatelů a dávat zpětnou vazbu vedení, co a jak zlepšit.

Šéf letecké společnosti Delta Ed Bastian zase vidí budoucnost umělé inteligence u řízení letového provozu, ale zároveň také přímo na palubě letadel.

Letošní ročník veletrhu CES v americkém Las Vegas navštívilo na 4500 vystavovatelů na ploše větší než 880 tisíc m2. Tento veletrh přilákal na 180 000 návštěvníků z řad odborné veřejnosti a médií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám