Hlavní obsah

Britští operátoři varují před rychlým odstřižením od Huawei

Přední britští telekomunikační operátoři BT a Vodafone varovali, že pokud by britská vláda nařídila příliš rychlé odstranění telekomunikačních zařízení čínské společnosti Huawei z mobilních sítí, mohlo by to způsobit výpadky signálu a narušit oživení ekonomiky po koronavirové krizi. Informují o tom agentura Reuters a server BBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle BBC je předpoklad, že britská vláda představí nové restrikce týkající se zařízení od Huawei v příštích dvou týdnech. Operátoři varovali před výpadky signálu v případě, že na odstranění zařízení Huawei dostanou pouze tři roky nebo ještě méně času. Požadují, aby v případě zákazu těchto zařízení dostali na jejich odstranění nejméně pět let, v ideálním případě sedm let.

"Obávám se, že mimořádně agresivní změna v přístupu (k zařízení od Huawei) by mohla narušit ekonomické oživení v Británii," řekla podle Reuters britským zákonodárcům technologická ředitelka britských aktivit Vodafonu Andrea Donaová.

Německá kontrarozvědka varuje před poskytováním dat Číňanům

Bezpečnost

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To však čínský podnik dlouhodobě odmítá. Británie již v lednu částečně omezila přístup Huawei k budování mobilních sítí páté generace (5G). Britská vláda nyní svůj přístup k Huawei v důsledku nových amerických restrikcí vůči čínskému podniku přehodnocuje a ministři naznačují, že je pravděpodobný úplný zákaz, napsala agentura Reuters.

Před používáním softwaru i hardwaru Huawei varoval předloni i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Premiér Andrej Babiš poté úřadu vyčetl, že varování vládu překvapilo, nebylo opřené o důkazy a úřad ho s nikým nekonzultoval. Šéf NÚKIB Dušan Navrátil byl do roka z čela úřadu odvolán.

Mobilní sítě zažily bouřlivý vývoj, první se spustila před 40 lety

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám