Hlavní obsah

Bitcoin překonal dva rekordy najednou. Kurz je astronomický

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hned dva rekordy najednou překonal v sobotu kurz bitcoinu. Nejznámější kyberměna na světě překonala nejprve dopoledne vůbec poprvé v historii hranici 30 000 dolarů (644 110 Kč), odpoledne se pak hodnota vyhoupla až nad 31 000 dolarů (665 580 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za tak astronomické sumy se ještě bitcoin nikdy neobchodoval. Pokud pomineme loňský prosinec a letošní leden, měla tato virtuální měna nejvyšší hodnotu na konci roku 2017, kdy se jedna mince obchodovala ve špičce za 20 410 dolarů (438 210 Kč). Pak ale přišel strmý pád až na méně než 4000 dolarů (85 880 Kč).

V uplynulých dvou letech měly kurzy velké výkyvy, stále se ale držely spíše okolo jednotek tisíc dolarů. Ještě na začátku roku 2020 byl kurz jen 7291 dolarů, tedy v přepočtu 156 540 Kč.

V průběhu loňského roku ale navzdory menším či větším výkyvům měla hodnota neustále stoupající tendenci, až se zkraje prosince opět dostala nad dvacetitisícovou hranici. V uplynulých čtyřech týdnech pak padal jeden rekord za druhým, až se v sobotu odpoledne hodnota vyšplhala na rekordních 31 509 dolarů (676 500 Kč).

Bitcoin poprvé překonal hranici 29 000 dolarů, za měsíc posílil o 40 procent

Internet a PC

Je to bublina?

Řada analytiků označovala už velký pád na konci roku 2017 za bublinu, která připomínala nechvalně známou tulipánovou krizi z poloviny 17. století. I letos se ozývají hlasy, že strmý pád musí přijít, jak upozornil server CNBC.

„Řekněme, že bitcoin je nyní přece jenom v určité bublině, avšak po jejím splasknutí jeho cena nikdy neklesne pod 10 tisíc dolarů za kus. Do této sumy jde tedy o bezpečný přístav. Nad touto sumou se projevuje vliv ‚horkých‘ a ‚hloupých peněz‘, které jsou z povahy věci kolísavější než dlouhodobé, ‚chytré peníze‘. Nad cenou 10 tisíc dolarů za kus se tedy z bitcoinu stává extrémně rizikové, vysoce spekulativní aktivum, které je mnohem více než fundamenty a reálnou hodnotou hnáno spekulativně a psychologií nezkušeného davu,“ konstatoval ekonom Lukáš Kovanda.

„Pokud nyní skutečně pozorujeme další velkou bublinu na bictoinu, zásadní otázkou je nejen to, na jaké úrovni bublinka praskne, ale také to, kam se poté cena sesune. Jsou-li minulá splasknutí vodítkem, bude to stále výrazně výše v porovnání s minimy po minulém splasknutí, tedy výrazně – zřejmě i trojnásobně – nad úrovní pěti tisíc dolarů,“ doplnil Kovanda, který je i v týmu Národní ekonomické rady vlády (NERV).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny představují miliardový byznys i v Česku

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám