Hlavní obsah

Bitcoin stále roste, kurz se poprvé vyšplhal přes 24 000 dolarů

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový týden, nové maximum. Předvánoční období evidentně bitcoinu svědčí, v noci z neděle na pondělí totiž tato nejznámější kybernetická měna překonala po výrazném růstu z minulých týdnů další historické maximum. Jedna mince se obchodovala vůbec poprvé za více než 24 000 dolarů, což odpovídá 516 860 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Konkrétně byl kurz nejvyšší v neděli krátce před 21. hodinou, kdy se bitcoin obchodoval za 24 228 dolarů (522 300 Kč). Pak sice hodnota klesla téměř o tisíc dolarů (21 560 Kč), následně se ale kurz vyhoupl zpět na 23 855 dolarů (513 900 Kč), což je stále jedna z nejvyšších hodnot v celé historii této kybernetické měny.

Naposledy překonal bitcoin hranici 20 000 dolarů (429 720 Kč) na konci roku 2017, konkrétně se tehdy jedna mince obchodovala ve špičce za 20 410 dolarů (438 530 Kč). Pak ale přišel strmý pád až na méně než 4000 dolarů (85 940 Kč).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

V letošním roce má bitcoin navzdory větším či menším výkyvům ale prakticky neustále stoupající tendenci. Ještě zkraje roku se totiž nejznámější kybernetická měna obchodovala za 6955 dolarů, což odpovídá podle aktuálního kurzu 149 830 Kč.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Bitcoin pokořil letošní rekord. A dál roste

Letošní rekord překonala ve čtvrtek ráno nejznámější kyberměna na světě – bitcoiny. Jedna virtuální mince se obchodovala za více než 14 tisíc dolarů, tedy...

Výběr článků

Načítám