Hlavní obsah

Bitcoin se vyhoupl k rekordní metě, jedna mince stojí 1,3 milionu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky celý tento týden koketoval bitcoin s rekordní hranicí 60 000 dolarů (1 330 020 Kč), teprve v pátek ráno se však tuto metu podařilo nejznámější kryptoměně na světě skutečně překonat. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Je to historicky teprve podruhé, co kurz překonal šedesátitisícovou hranici. Zatím nejvyšší kurz byl v polovině března, kdy se jedna mince obchodovala ve špičce za 61 556 dolarů, což odpovídá 1 364 570 Kč.

V pátek byl kurz sice o něco nižší, pouze 60 101 dolarů (1 332 310 Kč), stále jde ale o druhý nejvyšší kurz v celé historii této kryptoměny. Ještě minulý týden byla hodnota přitom o 10 000 dolarů (221 670 Kč) nižší, když kurz činil 50 662 dolarů (1 123 000 Kč).

Sluší se také připomenout, že teprve na přelomu loňského a letošního roku byla vůbec poprvé překonána hranice 30 000 dolarů (665 090 Kč). O rok dříve byl kurz dokonce jen 7000 dolarů (155 190 Kč).

Velký pád se nekonal. Bitcoin si stále drží vysoký kurz

Internet a PC

Rostoucí kurz láká investory

Právě prolomení třicetitisícové hranice ale přilákalo celou řadu investorů, kteří neustále ženou kurzy směrem vzhůru. V únoru se například automobilka Tesla stala velkým hráčem na trhu s kryptoměnami, když nakoupila právě bitcoiny za 1,5 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). V březnu pak zakladatel Elon Musk oznámil, že lidé v USA mohou za bitcoiny nakupovat jeho elektromobily.

Bitcoin přijímá jako platidlo celá řada obchodníků. Tesla je nicméně první automobilkou, která se k podpoře kryptoměn touto cestou odhodlala. Chystají se navíc i další, bitcoin jako platební prostředek nevyloučila automobilka General Motors.

Zájem o bitcoin a další kryptoměny se zvyšuje i v České republice. Jen v únoru se měly prodat v Česku kryptoměny za zhruba 900 milionů Kč, což představuje nárůst celého trhu s virtuálními mincemi o rekordních 400 milionů korun, uvedl největší tuzemský obchodník s kryptoměnami Bitstock.

Musk to s bitcoiny myslí vážně, lidé za ně mohou kupovat elektromobily Tesla

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám