Hlavní obsah

Velký pád se nekonal. Bitcoin si stále drží vysoký kurz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada analytiků a předních světových médií očekávala, že bitcoin postihne na konci minulého týdne zemětřesení a kurz výrazně poklesne. Žádný velký pád se ale nakonec nekonal, jak vyplývá z aktuálních informací jednotlivých burz.

Článek

Analytici se obávali velkého pádu v souvislosti s tím, že v pátek vypršela opce bitcoinu v rekordní výši bezmála šest miliard dolarů (133,1 miliardy korun). Opce umožňují investorům kupovat či prodávat kryptoměny za cenu danou v určitém časovém období.

Zmiňovaná velká opce představovala 100 tisíc bitcoinů, což je letošní rekord. V lednu totiž vypršela opce v hodnotě „pouhých“ čtyř miliard dolarů (88,7 miliardy korun). Ani rekordní opce ale s vysokým kurzem nezamávala, ten paradoxně ještě během víkendu posílil.

Ve čtvrtek se totiž jedna mince nejznámější kryptoměny na světě prodávala za 50 662 dolarů (1 124 220 Kč), v pondělí dopoledne to však již bylo 56 317 dolarů, což odpovídá 1 249 710 Kč. Za podobné částky se bitcoin obchodoval i během obou dnů volna.

Bitcoin se z propadu po silném růstu nemusí roky vzpamatovat

Internet a PC
Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Jen od začátku letošního roku se tak hodnota této kryptoměny prakticky zdvojnásobila. Teprve zkraje ledna totiž kurz překonal pomyslnou hranici 30 000 dolarů (665 490 Kč). O rok dříve byl kurz dokonce jen 7000 dolarů (155 280 Kč).

Dosavadní rekord byl stanoven v polovině března, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 61 556 dolarů, tedy za 1 365 500 Kč.

Sluší se nicméně zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Češi vyvíjí čip pro ukládání kryptoměn. Dostali milionovou injekci

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám