Hlavní obsah

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Běloruský režim podle všeho v reakci na protesty proti falšování prezidentských voleb od neděle omezuje připojení k internetu. Blokuje také řadu sociálních sítí a mobilních platforem. Upozornili na to běloruští i zahraniční novináři na místě a také technologický server Wired.com.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti proti falšování prezidentských voleb v Bělorusku, proti kterým zasáhla policie.

Článek

Běloruský novinář Franak Viačorka na Twitteru upozornil, že už v den voleb byly nedostupné sociální sítě Facebook, YouTube nebo Instagram, stejně jako komunikační platformy WhatsApp, Facebook Messenger nebo Viber.

Jediný komunikační nástroj, který snaze o blokaci odolává, je ruskoamerický Telegram.

„Zapnuli jsme v Bělorusku naše nástroje proti cenzuře, takže Telegram zůstal pro většinu tamních uživatelů dostupný. Nicméně připojení je stále velmi nestabilní vzhledem k tomu, že internet je v některých chvílích v celé zemi úplně vypnut,“ napsal na Twitteru zakladatel Telegramu Pavel Durov.

Právě Telegram přitom běloruští novináři využívají ke zveřejňování alespoň krátkých videí, která ukazují rozsáhlost protestů a také intenzivnost a razanci zásahu ze strany bezpečnostních složek.

Česká firma odmítla, že by běloruská policie proti demonstrantům používala její výbušky

Ekonomika

„Výpadek připojení působí jako vládou řízené vypnutí, které přišlo uprostřed rozsáhlých protestů a vzrůstajícího společenského napětí ohledně nedělních běloruských prezidentských voleb,“ uvedl server Wired.com.

Už v den voleb byly nedostupné Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp nebo Viber

Prezident Alexandr Lukašenko však obvinění z úmyslného omezování připojení odmítl s tím, že za problémy s internetem stojí kyberútoky ze zahraničí.

Tomu však podle expertů nic nenasvědčuje. „Pravda o tom, co se momentálně děje v Bělorusku, je nezjistitelná, nicméně neexistují žádné známky toho, že by se jednalo o DDoSový útok,” řekl Wired.com Alp Toker z organizace NetBlock, která se zabývá kyberbezpečností. Při DDoS útoku dochází k přehlcení cílové služby velkým množstvím souběžných požadavků vzdálených počítačů.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Protesty proti falšování voleb v Bělorusku, proti nimž zasahovaly bezpečnostní složky mimo jiné zábleskovými granáty a gumovými projektily.

„Nelze to vyloučit, ale není tu žádný externí projev, který bychom viděli,” dodal Toker.

Ruské noviny Moskovskij komsomolec ve své reportáži citovaly běloruského prodavače, který upozornil zahraniční novináře, kteří si chtěli v neděli koupit SIM karty, že ještě večer může dojít k rozsáhlým výpadkům připojení, což podle něj vyplývalo z náznaků ze strany vlády.

Video z pondělní noci zveřejněné prostřednictvím telegramového kanálu Nexta

Rozsáhlé protesty v Bělorusku vypukly v neděli večer v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Alexandra Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Výsledky, které prezidentovi opět přiřkly 80 procent hlasů, Cichanouská považuje za zfalšované.

Lukašenkova hlavní soupeřka Cichanouská je v Litvě

Evropa

Opozice předpokládá, že Cichanouská ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů. Vychází z nezávislých exitpollů a také hlasovacích protokolů z části okrsků, kde komise zveřejnily protokoly se skutečnými výsledky. Cichanouská v pondělí na několik hodin zmizela, načež se objevila v Litvě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám